Potomci slavného vojevůdce, který v Novém Jičíně zemřel v roce 1790, vůbec poprvé v doprovodu kastelána kunínského zámku Jaroslava Zezulčíka, navštívili dům v rohu Masarykova náměstí, kde interaktivní expozice mapuje život jejich předka.

„Oba hosté jsou potomky generálova synovce Alexandra, kterého vojevůdce adoptoval a kterému ve své poslední vůli sepsané v Novém Jičíně odkázal své majetky. V průběhu 19. a 20. století Loudonové, jak zní současná podoba jména, vlastnili nedaleký zámek a panství v Bystřici pod Hostýnem a zasloužili se o rozkvět města," řekl kastelán zámku Kunín Jaroslav Zezulčík.

Jak připomíná mluvčí Nového Jičína Marie Machková, baron Maximilián, který je v současnosti považován za hlavu slavného rodu, se v roce 1990 v Novém Jičíně účastnil odhalení pamětní busty na domě, ve kterém v roce 1790 vojevůdce zemřel. „Maximilián je historikem umění. Tehdy přijel jako doprovod svého otce Alexandra. Od té doby udržuje kunínký zámek s rodinou kontakty," doplnil Zezulčík.

Maximiliánův bratranec Ernst Gideon baron Loudon je významný bankéř.

„Je to tady úžasné, určitě přijedu znovu a vezmu sem i vnuky. Je dobré, že film o Laudonovi i další texty jsou v několika jazycích," neskrýval nadšení z prohlídky baron Loudon. „Oceňuji, jak moderně je expozice připravena. V každé místnosti je dotyková obrazovka, na které se dají vyhledat informace doplněné počítačovou animací, interaktivní hry. Je zaměřena na děti a školní mládež a věřím, že v této formě je historie baví," doplnil ho baron Maximilián.

Mnozí se možná podivují, nad současnou podobou slavného jména, kde písmenko „a" vystřídalo „o".

Jak tomu došlo, vysvětlil kunínský kastelán, který se významně podepsal pod současnou podobou Laudonovy expozice.

„Současná podoba jména rodiny je Loudon. Pod tímto jménem královna Marie Terezie povýšila jejich slavného předka do baronského stavu. Přesto je známější a užívanější verze Laudon. U nás se zpívá, jak generál Laudon jede přes vesnici a v Rakousku se zase užívá rčení „Fix Laudon!"," připomněl Zezulčík.

Příští rok si Nový Jičín připomene výročí 300 let od narození generála a toto témě určitě nebude chybět v programu slavnosti města 2017. „Rodina Loudonů už na ni přijala pozvání a do Nového Jičína se opět přijede podívat," dodala mluvčí novojičínské radnice.