Špičkovým procesorem a koloskopem disponuje endoskopická věž na gastroenterologickém oddělení v Nemocnici Nový Jičín. Sloužit bude zejména při vyšetřování tlustého střeva a konečníku.

Dosud měla novojičínská nemocnice dva endoskopické sály. Díky nové investici nyní využívá třetí sál s novou moderní sestavou. „Díky této investici se nám výrazně zkrátí objednací doba z více než dvou měsíců na zhruba jeden měsíc, čímž se zvýší komfort našich pacientů. Díky svým technickým parametrům nám přístroj pomůže nejen zrychlit, ale i zpřesnit diagnostický proces u pacientů,“ říká MUDr. Martin Merenda, vedoucí lékař gastroenterologického oddělení, na kterém se ročně provede zhruba 2000 koloskopií. Předností nového koloskopu je kvalitní moderní zobrazení s vysokým rozlišením, které dovoluje lékaři důsledně a velmi podrobně prohlédnout sliznice těchto orgánů.

„Velkou výhodou, kterou ocení zejména vyšetřované osoby, je možnost plnit střevo místo vzduchu, oxidem uhličitým, který se rychle ze střeva vstřebává a je tak pacientem lépe tolerován,“ pokračuje Radka Miloševská, mluvčí zdravotnického holdingu Agel, který provozuje novojičínskou nemocnici. „Nový systém umožňuje také pořizování obrazové dokumentace a archivaci záznamů ve vysokém rozlišení,“ doplňuje Martin Merenda.

Kopřivnické muzeum. Ilustrační foto.
Muzeum v Kopřivnici slaví dvacáté výročí

Koloskopie je vyšetřovací procedura, která lékaři umožní podívat se do střev pacienta a diagnostikovat tak například střevní záněty, polypy nebo nádorová onemocnění a zároveň dokáže drobné podezřelé a nežádoucí výrůstky (polypy, menší nádory ve střevě) ihned odstranit. „Pacient se tak vyhne klasické operaci, která je pro organismus větší zátěží,“ vysvětluje mluvčí nemocnice s tím, že investice do moderní sestavy přesáhla dva milióny korun.

Lékaři zároveň apelují, aby lidé chodili na preventivní prohlídky, protože včasné podchycení onkologického onemocnění rapidně zvyšuje šanci na vyléčení. „Ačkoliv jsou nádory tlustého střeva a konečníku velmi dobře léčitelné, mnoho lidí přichází k lékařům pozdě, v pokročilých stádiích nemoci, kdy je šance na vyléčení velmi nízká.

Přitom rakovinu tlustého střeva a konečníku podchycenou v začátcích onemocnění je možné v 90 procentech vyléčit,“ vysvětluje gastroenterolog novojičínské nemocnice.

Na preventivní koloskopické vyšetření mají zdarma nárok všichni lidé, kteří dosáhli věkové hranice 55 let, a také ti, jejichž test stolice na skryté (okultní) krvácení prováděný každoročně od věku 50 let praktickými lékaři, byl pozitivní.

Ilustrační foto.
Mají k nám namířeno vlci?

V rámci obměny přístrojového vybavení pořídila moderní endoskopickou sestavu za více než milion korun také Bílovecká nemocnice. Místní lékaři tak mají k dispozici nové endoskopy včetně většího monitoru a procesoru s výkonným xenonovým zdrojem světla. Díky ní bude možné provádět kvalitnější vyšetření trávicího ústrojí, odhalit i malé léze a detailněji zobrazovat sliznice zažívacího traktu.

„Nová endoskopická věž nahradila v gastroenterologické ambulanci starší přístroj. Jsem přesvědčený, že pacienti ocení rychlejší a komfortnější vyšetření jak gastroskopem, tedy přístrojem k vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku, tak kolonoskopem, který slouží k vyšetření konečníku a tlustého střeva kvalitní optikou a umožňuje podrobně prohlédnout sliznice těchto orgánů,“ popsal nové vybavení Bílovecké nemocnice její ředitel Zdeněk Horák.