Téměř padesátka dřevěných stánků se poprvé v rámci jarmarku otevře na Masarykově náměstí ve čtvrtek 1. prosince. Jak sdělila mluvčí radnice Marie Machková, ten letošní by se měl co nejvíce přiblížit Vánocům, jak je známe z obrázků Josefa Lady. „Nebude chybět flašinetář, koledy, betlémy, perníky, marcipán, jmelí, kapři či stromečky,“ řekla.

Dřevěné stánky doplní také dvanáct stylových kiosků a devatenáct prodejců pod podloubími. Prodejci budou nabízet široký sortiment, jako jsou vánoční ozdoby, svíčky či cukroví, samozřejmostí jsou místní speciality k občerstvení. „Kdo bude chtít na novojičínském trhu pořídit dárek, bude moci vybírat z ručně tvořených výrobků z keramiky, dřeva či skla,“ pokračuje Machková a jedním dechem dodává: „Novinkou letošního roku bude dětský vánoční jarmark, na kterém 15. prosince budou děti ze škol a školek z Novojičínska prodávat své výtvory. Výtěžek pak použijí na nákup materiálů a potřeb k další výtvarné činnosti.“

Vánoční strom doputoval do centra Nového Jičína včera, ale poprvé se rozsvítí až v pondělí 5. prosince v pět hodin odpoledne, kdy na náměstí dorazí Mikuláš s čerty a anděly. Zábavný program pro děti připravilo Středisko volného času Fokus a navíc si každá mateřská škola bude moci nazdobit svůj smrček. Stejně tak se může do krášlení stromků odpoledne pustit i veřejnost. „V pondělí 19. prosince budou děti pouštět balónky s přáním Ježíškovi a zazpívá pěvecký sbor Ondráš,“ připomíná další akci mluvčí radnice.

Co se týče světelné výzdoby ve městě, letos se dokončila její výměna. Neúsporné a poruchové žárovky vystřídaly LED součástky, přibyly i nové motivy. Také dominující prvek jarmarku, vánoční strom, se tento rok představí v novém. „Vánoční výzdoba bude bohatší, ale energeticky úspornější. Nebude jen v centru města, v městské památkové rezervaci, ale rozšířila se i do dalších ulic, na sídliště a do městských částí. Rozzářit by se měla s příchodem adventu,“ uvedl ředitel Technických služeb Nový Jičín Oskar Šíma.