O tom, že by se s chodníkem kolem hlavního tahu mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Rožnovem pod Radhoštěm mohlo něco konečně dít, svědčí, že město přesunulo z loňského do letošního rozpočtu částku 300 tisíc korun na opakované výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace na akci pěší komunikace Siberie U Bačů.

Na posledním zasedání se k tomu vyjádřil také zastupitel Karel Míček. „Ten chodník by byl opravdu dobrý. Víte, že v minulosti veškeré pokusy skončily na tom, že vlastníci těch kousků pozemků, které přináležejí k jejich vjezdům do domů, nebyli ochotni pozemek poskytnout, aby chodník přes ten jejich kousek mohl vést. To už je pryč?" tázal se Karel Míček.

Odpovědi se dočkal od místostarosty Frenštátu pod Radhoštěm Pavla Mičky, který potvrdil, že zásadní problém s pozemky by měl být vyřešen. „Dokonce i místní obyvatelé si to iniciativně obešli. Může se samozřejmě stát cokoliv, ale v současné době je to tak, že všichni po té trase předběžně souhlasí. Iniciovali si to sami a chtějí to tam," uvedl Pavel Mička.

O chodník, který by měl vést podél rušné silnice mezi restaurací U Bačů a restaurací Siberie na okraji Frenštátu pod Radhoštěm, usilují obyvatelé z této lokality již bezmála čtvrtstoletí. Silnici totiž lemují svodidla nebo příkop a lidem nezbývá než buď jít po ní, což je nebezpečné, nebo se pokusit přemístit po louce a jiným terénem.

Jednou z iniciátorek akce „chodník" byla Dana Juřicová, na jejíž popud tuto problematiku otevřel již v srpnu 1989 tehdejší známý rozhlasový pořad „Pozor, zákruta!". Redaktoři v této relaci upozorňovali na stovky vozidel, které tímto úsekem denně projedou a jejichž řidiči často překračují bezpečnou rychlost. „Když jsem tudy projížděla s kočárkem, stávalo se, že mi obě pravá kola sjela do příkopy. A to si ještě někteří řidiči ťukali na čelo," svěřila se kdysi pro týdeník Region Dana Juřicová.