Do objednávkového systému se mohou lidé přihlásit na oficiálních stránkách Kopřivnice www.koprivnice.cz, kde najdou příslušný odkaz v pravém sloupci na hlavní stránce webu. Po vstupu do systému musí člověk nejprve vybrat činnost, kterou chce na úřadě vyřídit. Má na výběr ze všech úseků, tedy z matriky, evidence obyvatel, občanských průkazů, cestovních dokladů, registru řidičů, evidence vozidel a nově také z Czech POINT.

Poté vybere zájemce konkrétní den, čas, napíše své jméno, telefonní kontakt a objednávku dokončí. „Systém mu vygeneruje čtyřmístný identifikační kód, který zadá při příchodu na úřad do vyvolávacího systému, a bude přednostně obsloužen," sdělila mluvčí radnice Lucie Petříčková. Pokud se však nedostaví patnáct minut před a po určené době, rezervace propadne.

„V intervalu jedné hodiny se může objednat pouze jeden člověk, protože je nutné počítat také s odbavováním neobjednaných klientů. Když bude mít klient zarezervovaný termín například od devíti hodin, přijde v tuto dobu na úřad a zadá do vyvolávacího systému svůj identifikační kód a bude obsloužen přednostně," vysvětlil Petr Mereček z oddělení vnitřní správy s tím, že do budoucna se zvažuje také možnost objednávání prostřednictvím telefonu.

Lidé nemusejí mít obavy, že by s novým systémem měli problém. „Objednávání je velice jednoduché, protože systém občana jednotlivými kroky postupně navádí. Když se člověk splete nebo rozmyslí, je kdykoliv možné vrátit se o krok zpět, případně již dokončenou objednávku zrušit," ubezpečuje kopřivnický webmaster Radek Chvistek.