Ač je to malá obec, v posledních dnech je v ní pořádně živo. V Závišicích pracují dělníci a silničáři ve velkém, v uplynulém týdnu tam byly k vidění opravné práce na chodnících i na pěší lávce v centru obce a úsilí silničářů na kopci Pískovna.

„V naší obci se stále něco děje. Momentálně přestavujeme chodník, který byl přes čtyřicet let starý a totálně zdevastovaný," uvedl starosta Závišic Zdeněk Vajda s tím, že opravy financuje obec z vlastních prostředků. S rekonstrukcí chodníku na momentálně rozkopaném úseku v centru obce by, dle jeho slov, chtěli být hotovi už v polovině nebo na konci září.

„Dále taky děláme lávku pro pěší mezi parkovištěm v centru obce a kulturním domem tak, aby byla budova dobře přístupná rovnou z parkoviště a lidé to nemuseli obcházet přes most," pokračoval v novinkách místní starosta.

V minulých dnech zpomalily řidičům jízdu přes kopec Pískovna semafory, zaměstnanci správy silnic tam v nebezpečné zatáčce stavěli nová svodidla. Práce na zlepšení bezpečnosti v nepřehledném úseku byly hotovy už včera.

„Chceme pokračovat i s dalšími opravami, protože pořád je co dělat. Na letošní rok budujeme také památníček ke stému výročí první světové války," přiblížil další dění v obci Zdeněk Vajda, jenž dále dodal, že se také chystají postavit naučnou stezku s vyhlídkou.

I v okolních obcích a městech novojičínského regionu jsou opravné práce v plném proudu.

Ve Studénce se silničáři ode dneška vrhnou na rekonstrukci železničního přejezdu na ulici R. Tomáška, přičemž jeho objížďka povede po Požárnické ulici. Od 18. do 23. srpna se občané dočkají i oprav propustku pod ulicí 2. května.

Pro pěší a cyklisty bude zřízen náhradní chodník kolem opravované části komunikace, objížďka pro motorová vozidla však povede po ulicích Sjednocení a Budovatelská a přes křižovatku s kruhovým objezdem na dálniční převaděč. Do 14. srpna se musí cestující na trati Studénka Bílovec z důvodu oprav na železniční trati přepravovat místo vlaky náhradní autobusovou dopravou.

Živo je i na náměstí Komenského ve Fulneku. Tento týden tam začala oprava chodníků. „Zakázka spočívá ve výměně dláždění, včetně podkladových vrstev a obrubníků, po obvodu tří stran náměstí, v plánu je také rekultivace zatravněných ploch a montáž nových laviček, odpadkových košů i stojanů na kola," popsal rozsah prací Vladislav Sobol, mediální zástupce města. Hotovo by mělo být do konce září.

Čilý stavební ruch panuje také ve Staré Vsi, místní části Bílovce. Kvůli opravě je tam úplně uzavřena silnice vedoucí od kostela ve Staré Vsi až na konec obce. Práce však postupně probíhají na celé části silnice II/463. V některých úsecích řídí dopravu semafory, řidiči se proto musí obrnit trpělivostí a dávat pozor.

Anna Macíčková