Libušín s Maměnkou jsou nyní opět nejen hotelem s restaurací, ale také vyhlášenou atrakcí a kulturní památkou,“ řekl  Deníku jejich provozovatel Jakub Nykl. Na slavnostní den tu v duchu valašské tradice měli pro návštěvníky malé štamprličky slivovice zdarma a tento švestkový padesáti procetní destilát s názvem „Libušínská slivovica, Čačanská rodná 2013“ i slavnostně pokřtili.

Gratis bylo též každé třetí pivo, přičemž do nabídky chaty patří Radegast desítka (55 Kč) a dvanáctka (59 Kč), Plzeň (69 Kč) a vždy nějaký speciál (69 Kč, tentokrát světlý nefiltrovaný ležák z moderních chmelů Master Cybeer). A samozřejmě i každá třetí kofola (50 Kč).

Menu na oslavy Libušína

Menu v den třetích narozenin Libušína tvořila dýňová polévka s bazalkovým olejem a opraženými semínky dýní (95 Kč), trhané vepřové maso v lokši a červené zelí (329 Kč), filírovaný kuřecí plátek s natrhanými listy salátu a koprovým dresingem (279 Kč), přírodní kuřecí řízek, šťouchaný brambor a zelný salát (269 Kč), bramborové knedlíky plněné uzeným masem s kysaným zelím (249 Kč), a valašký kontrabáš – klobása, pohanka, paprika, zelí – na lůžku z červeného zelí (239 Kč). Na odbyt však šly hodně i polévky kyselica (99 Kč) a zalévaná česnečka (89 Kč), venku ve stánku to byly bramboráky (99 až 139 Kč) a především kotlíkový guláš a chleba (169 Kč), nemluvě v sychravém počasí o svařáku (50 Kč).

Pro turisty měli na Libušíně jak komentované prohlídky vždy pro deset zájemců (byly co hodinu a těšily se slušnému zájmu), tak i soutěž v pojídání borůvkových knedlíků o ceny. Samozřejmostí byla cimbálovka, na tento den v podání trojčlenného Cimbal Hell Bandu.

Mnozí turisté o velké slávě věděli a nepocházeli – soudě podle typicky českých přízvuků – pouze z okolí. „Jsme na dovolené a na hotelu nám řekli o narozeninách Libušína, tak jsme zde přišli podívat,“ uvedli jedni z návštěvníků. Nahoře se objevovali starší i mladší ročníky, typičtí milovníci hor i očividní sportovci, ale také zvědavci natěšení na to, jak chlouba Pusteven v novém vypadá. „Krásné!“ shodovali se.