Poskytnutí dotace z rozpočtu města Fulnek na obnovu zámku s areálem odsouhlasili fulnečtí zastupitelé na nedávném zasedání.

„Ministerstvo kultury nám letos v únoru poslalo oznámení, že jsme dostali dotaci z programu regenerace městských památkových zón," řekl v úvodu projednávaného bodu Jan Bárta, vedoucí finančního odboru Městského úřadu Fulnek, a upřesnil, že město dostalo celkem 1,390 milionu korun.

Jan Bárta připomněl, že na dubnovém zasedání zastupitelstvo schválilo rozdělení dotace s tím, že na opravu zámku půjde podle požadavku jeho majitele 1,150 milionu korun a zbytek 240 tisíc korun na opravu sochy svatého Jana Nepomuka na náměstí.

„V pátek přišlo rozhodnutí z ministerstva kultury, že takové rozhodnutí akceptuje," poznamenal vedoucí finančního odboru a shrnul, že smlouva s majitelem zámku je na částku ve výši. 1,150 milionu korun plus příspěvek města, který dělá 230 tisíc.

„Zbytek musí financovat pan Reinhold ze svého," dodal Jan Bárta s tím, že majitel zámku investuje do oprav ze svého 920 tisíc korun.

Částky zastupitele trochu zmátly, neboť celková částka zaslaná ministerstvem činila jen o deset tisíc korun méně než částka pro majitele zámku včetně příspěvku města, a tak se někteří ozvali, že jim částky nesedí.

Vše rozklíčovala starostka Fulneku Radka Krištofová. „Pravidla pro přidělení příspěvku jsou taková, že příjemce může dostat padesát procent celkové částky a z této celkové částky ještě dává město k dotaci deset procent ze svého rozpočtu. Příjemce tedy dostává celkem šedesát procent celkové částky," vysvětlila Radka Krištofová a upřesnila, že celková částka, kterou chce Teodor Reinhold v této fázi investovat do opravy zámku je 2,300 milionu korun.

Poskytnutí dotace na opravu zámku poté schválilo všech třináct přítomných zastupitelů.