Před nedávnem pracovníci v areálu Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku provedli rutinní výměnu starých budek pro sýčky za nové. Jedno ptačí obydlí, umístěné na severozápadní stěně seníku, však skrývalo překvapivé zjištění.

Tuto budku sice malé sovičky obývaly, ale nikdy během minulých let v ní nehnízdily. Jejich návštěvy potvrzovaly zbytky potravy, vývržky či vypadlá pírka. Poslední „inspekce" ale vyrazila ekologům dech. „Před sejmutím budky byla provedena poslední kontrola a v budce byl přistižen sýček. Díky kroužku jsme zjistili, že se vylíhl ve vedlejší budce v roce 2013 a dne 25. června 2013 byl jako přibližně třítýdenní mládě okroužkován," popisuje nedávnou příhodu ornitolog Jan Kašínský. „Toto pozoruhodné zjištění dokládá, že sýčci mohou být velmi pevně vázaní na místo narození a že dlouhodobě přežívají. Tento konkrétní sýček už žije v okolí místa narození více než tři roky," pokračuje ekolog z bartošovické stanice.

Výborná zpráva pro letošní rok také je, že prokazatelně došlo k úspěšnému hnízdění a vyvedení mláďat sýčka obecného v jediné, bartošovickou stanicí evidované lokalitě, na správním území Valašského Meziříčí.