Tím významným člověk je Max Mannheimer, jehož pobyt v domě připomíná také pamětní deska, kterou zde Klubu rodáků a přátel města Nový Jičín nechal umístit rok po jeho smrti. 

U páteční dopravní nehody na dálnici u Vražného musel zasahovat záchranářský vrtulník.
Nehoda na D1 u Vražné, řidiče transportoval do nemocnice vrtulník

Člen klubu rodáků Karel Chobot na setkání poté připomněl, že Max Mannheimer se narodil v Novém Jičíně 6. února 1920 a vychodil zde základní i střední školu. Po nástupu nacismu v roce 1939 se s rodiči a čtyřmi sourozenci přestěhovali do Uherského Brodu.

„V roce 1943, poté co se oženil, následoval výčet koncentračních táborů. Na rampě smrti v Osvětimi viděl naposledy svou ženu, rodiče, sestru a dva bratry. Přežil jen se svým mladším bratrem,“ uvedl Karel Chobot. 

Ilustrační foto.
Dvě seniorky zemřely na Novojičínsku po otravě plynem, doma je našli sousedé

Po roce 1945 se Max Mannheimer vrátil do Nového Jičína, znovu se oženil, vzal si dceru německého antifašisty a později se vystěhoval do Bavorska.

„Válečné hrůzy se mu vracely jako můra a tak, chtěje se jich zbavit, začal malovat. Talentovaný literát uspěl i výtvarně a jeho umělecké jméno Ben Jakov je mezi evropskými abstraktními umělci velmi známé,“pokračoval Karel Chobot.

Max Mannheimer se opět podíval do Nového Jičína v roce 1990. K městu se hlásil a propagoval ho do konce života. Jeho usilovný boj proti nacismu byl oceněn řadou vyznamenání a ocenění. Byl předsedou táborového výboru koncentračního tábora Dachau, na mnichovské univerzitě byl promován doktorem honoris causa na tamní filozofické fakultě historických a uměleckých věd.

V roce 2009 se stal čestným občanem Nového Jičína a v roce 2013 také čestným členem Klubu rodáků a přátel města Nový Jičín. „Neohroženě nám tvrdil, že se dožije sta let a těšil se, že je přijede oslavit do rodného města. Bohužel i jeho dostihla nemoc. Max Mannheimer zemřel 23. září 2016,“ doplnil Karel Chobot s tím, že novojičínský rodák byl pohřben za účasti mnoha lidí na židovském hřbitově v Mnichově. 

Františka Škorňová z Nového Jičína oslavila 100. narozeniny. Gratuloval jí i starosta Nového Jičína Stanislav Kopecký.
Oslavenkyně se narodila v době, kdy se legionáři vraceli z Ruska

Předseda novojičínského klubu rodáků Pavel Wessely na závěr přidal zajímavost, že sté výročí narození Maxe Mannheimera v Německu připomněly média, byla po něm pojmenovaná další škola. „Max Mannheimer také usiloval o to, aby v Mnichově v domě kde bývalo centrum NSDAP vzniklo dokumentační centrum nacismu,“ řekl Pavel Wessely. Po zbourání budovy toto centrum skutečně v roce 2015 otevřeli.

Po setkání se v Klubu rodáků a přátel města Nový Jičín uskutečnila přednáška věnovaná Maxi Mannheimerovi.

Budova Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava na ulici Dr. Malého 15 kde mají bydlet čínští studenti, 7. února 2020 v Ostravě.
Čínští studenti VŠB-TUO se vracejí. Bydlí nedaleko centra Ostravy v izolaci
Ostravská městská část Mariánské Hory a Hulváky, 6. února 2020.
Nebezpečná Ostrava? Strach rodičů o bezpečí školáků roste