Pokles počtu žáků, nenaplněná kapacita školy a vysoké finanční zatížení. To jsou důvody, proč už Moravskoslezský kraj dál nechce být zřizovatelem Základní školy Wolkerova v Bílovci. Bílovečtí zastupitelé proto na svém posledním zasedání stáli před nelehkým rozhodnutím.

„Integrovat tyto děti do základních škol nepokládám za vhodné," uvedl na úvod diskuse radní a zastupitel Norbert Nossek. Trestem by podle něj bylo i rozvážení dětí do okolních speciálních škol. „Vyplývá mi z toho jediné řešení děti nechat tam, kde jsou, a toto pracoviště udělat elokovaným pracovištěm některé ze základních škol," nechal se slyšet Norbert Nossek.

Málo času

S integrací žáků nesouhlasil ani zastupitel Petr Klimek. „Jsem zastáncem toho, aby byl tento typ vzdělávání na území města zachován," dodal zastupitel, jenž měl pocit, že na tak zásadní rozhodnutí mělo město málo času.

Podobnou žádost z kraje však v Bílovci projednávali již několikrát. „Kraj dlouhodobě upozorňoval, že tuto školu nebude dál provozovat. Nestojíme před rozhodnutím, jestli chceme, nebo nechceme, ale zřizovatel řekl, že od 1. září školu provozovat nebude, ať se město rozhodne, jak chce," upozornil starosta Bílovce Pavel Mrva.

Se svým názorem vystoupil i bývalý dlouholetý ředitel školy Zdeněk Jakůbek, jenž zde pracoval 39 let. Zamyslel se nad tím, co bude se zbytkem školy, a navrhl, aby se do horního patra přestěhoval dům dětí a mládeže. „Zrušit školu, to je to nejhorší, co se může stát," dodal.

Zastupitelé se nakonec rozhodli speciální školu zachovat.

Pro bylo 14 z nich, jeden zastupitel se zdržel hlasování.

„Jde nám jak o udržení kvality vzdělávání v našem městě, tak o zachování pěti pracovních míst, která by v souvislosti se zánikem školy byla zrušena. Mysleli jsme i na žáky a jejich rodiče, jimž by zrušení školy přineslo nemalé potíže," okomentoval krok zastupitelstva Pavel Mrva.

Dojíždění do Kopřivnice

Kdyby byla škola zrušena, žáci by museli dojíždět do podobného zařízení v Kopřivnici, nebo by byli přijati do základních škol ve městě. „Ale v běžných třídách by jim nemohla být věnována dostatečná individuální péče," řekl starosta.

Provozní náklady po převzetí zřizovatelské funkce jsou vyčísleny na zhruba 800 tisíc korun ročně.

„Vzhledem k tomu, že budova školy je ve vlastnictví města, museli bychom v rozpočtu počítat s provozními náklady, i kdyby byla škola zrušena," vysvětlila místostarostka Sylva Kováčiková s tím, že budova školy i nové hřiště v jejím areálu jsou podpořeny z dotací.

Její zrušení by tak mohlo v souvislosti s pravidly o přijetí dotace znamenat další komplikace. Žáky školy i jejich rodiče však starosta ujišťuje, že se pro ně tímto krokem nic nemění.

„Žáci budou nadále navštěvovat stejnou budovu, v níž se budou potkávat se známými pedagogy. Pokud jde o obec, ta bude nově vytvořenému subjektu maximálně nápomocna," uzavřel Pavel Mrva, s tím, že pokud zastupitelstvo na svém červnovém zasedání schválí doplněk zřizovací listiny, dojde k oficiálnímu převzetí školy městem 1. července letošního roku.