Patnáct let je dvoupodlažní dům s číslem popisným 407 prázdný a nevyužitý. Nyní se kopřivnické radnici konečně otevřela možnost tuto vilu prodat.

„Pro budovu, kterou jsme získali od státu, což komplikovalo její případnou privatizaci, se nám v minulosti nepodařilo najít využití. V závěru loňského roku však situaci změnil dodatek smlouvy o bezúplatném převodu," vysvětlil starosta města Kopřivnice Miroslav Kopečný.

Nabízený dům, který stojí v Sokolovské ulici v centru města již od roku 1921, disponuje dvěma nadzemními podlažími, je podsklepený a má také částečně zařízené podkroví. Naposledy vila sloužila jako sídlo domu dětí a mládeže, a po jeho přestěhování do nových prostor zůstal objekt bez využití.

Jak informovala kopřivnická radnice, město má nyní možnost objekt prodat, musí však nejpozději do konce tohoto měsíce odvést do státního rozpočtu částku v celkové výši 1,088 milionu korun. Jedná se o cenu samotné nemovitosti, a to podle cenového předpisu platného ke dni bezúplatného převodu.

Kopřivničtí zastupitelé schválili na svém posledním zasedání s prodejem budovy také prodej sousedního pozemku, respektive zahrady obklopující vilu, a to o rozloze více než 700 metrů čtverečních.

„V únoru letošního roku jsme si nechali na objekt zpracovat znalecký posudek," řekla na březnovém zasedání zastupitelů dnes už bývalá první místostarostka města Dagmar Rysová s tím, že současná cena nemovitosti je 3,060 milionu korun, a to včetně pozemku. Podle ní je přínosem prodeje budovy nejen zvýšení rozpočtu města, ale také zlepšení estetické stránky.

DOHADY OHLEDNĚ CENY

Diskusi mezi zastupiteli však rozpoutala navrhovaná prodejní cena. Radní města doporučili zastupitelům nabídnout nemovitost k prodeji za částku alespoň 3,5 milionu korun. Tato výše se jim ale zdála příliš nízká. „Jedná se o místo uprostřed města, pro některé zájemce velice atraktivní. Můj návrh tedy je místo navrhovaných tří a půl milionu jít na částku pěti milionů korun," uvedl tehdy Karel Kuboš. O slovo se přihlásil také zastupitel a radní Ivan Telařík. „Ztotožňuji se s panem Kubošem. Nebuďme zbytečně skromní," poznamenal Ivan Telařík.

Protinávrh Karla Kuboše nakonec podpořilo třináct zastupitelů z jednadvaceti přítomných. Prodej vily s přilehlým pozemkem tedy proběhne formou obálkové metody, a to za minimální cenu pěti milionů korun.

Ivana Reková