O možnosti města odkoupit nebytové jednotky v objektu Obchodního domu Odra v centru Oder se mezi obyvateli a zastupiteli Oder hovoří několik týdnů. Na posledním zasedání zastupitelstva minulý čtvrtek Martin Biskup, právník města Oder, upřesnil, že se jedná o nabídku Spotřebního družstva Jednota Hodonín, které je vlastníkem objektu.

„S ohledem na to, že ještě není v katastru nemovitostí vloženo prohlášení vlastníka, kterým budou vyhrazeny jednotky a které s námi Jednota konzultovala, zastupitelstvo nemůže schválit kupní smlouvu. Je ale potřeba Jednotě dát najevo, že máme zájem koupit, aby oni tomu přizpůsobili svůj postup prohlášení vlastníka,“ uvedl mimo jiné Martin Biskup.

Starosta Oder Libor Helis doplnil, že na základě doporučení finančního odboru by bylo vhodné převod uskutečnit ještě v letošním roce, protože město na to peníze má.

Lyžaři. Ilustrační foto.
Novojičínsko: Skipasy někde podraží

Na to reagoval místostarosta Pavel Matůšů, který avizoval, že určitě nebude souhlasit s odkupem. „Je to v dobrém místě, v centru města, je to lákavé, o ceně není potřeba polemizovat, ale jsou další věci, kvůli kterým ruku nezvednu,“ nastínil místostarosta. Podle něj by vznikla nevhodná majetková situace. „Je to, jako byste si měli něco koupit, a tu nejlepší část si někdo nechá. Podstatné pro mě je i využití budovy. Možností se samozřejmě nabízí mnoho, ale momentálně je neznáme,“ řekl.

Místostarosta upozornil na budoucí výdaje. „Klidně to může být padesát milionů, které se budou muset investovat, aby to k něčemu bylo. A pak mě trochu straší vyjádření památkářů, kteří mohou mít k některým úpravám výhrady,“ podotkl Pavel Matůšů a dodal, že by se věc neměla uspěchat.

Starosta oponoval tím, že jde o strategické místo a cena je výhodná, že není na co čekat, neboť by to mohl koupit někdo, kdo v objektu udělá něco, co se městu nebude líbit. Nato zmínil dřívější úvahy, že by v části objektu mohla působit část městského úřadu. „Určitě budeme chtít do stávající restaurace umístit poštovní úřad. Dokud s tím nebudeme nic dělat, můžeme to pronajímat. Nájemce, který je ve druhém nadzemním podlaží, zatím má zájem tam zůstat,“ řekl Libor Helis.

Radní Petr Kučerka připomněl, že na nedávném pracovním setkání se skoro všichni zastupitelé shodli na tom, že by v objektu měla být pošta, městská policie, ve sklepě nějaký klub pro mladé, a dvě nadzemí podlaží jako městský úřad. Souhlas s koupí objektu a cenou 6,950 milionu korun vyjádřilo celkem 14 zastupitelů z celkového počtu 19. Za necelých sedm milionů korun by město pořídilo suterén o ploše zhruba 327 metrů čtverečních, restauraci o výměře 328 metrů čtverečních, 2. nadzemní podlaží o ploše 930 metrů čtverečních a 3. nadzemní podlaží o ploše 923 metrů čtverečních. Součástí nabídky je podíl na zastavěné ploše a nádvoří o výměře 1582 metrů čtverečních a pozemek o ploše 1829 metrů čtverečních.

Lukáš Vaculík se objeví ve filmu Metanol.
Česká televize točí podle reálných kauz z Moravskoslezského kraje