Do Příbora se vrátila tradice, která toto město provázela od roku 1761. I takto by se daly nazvat Svatourbanské slavnosti, kterými město ožilo o víkendu. Oslavy byly věnovány dvou set padesátému výročí přenesení ostatků svatého Urbana, jenž je patronem všech vinařů a bednářů.

Svatourbanské slavnosti mají v Příboře dlouhou tradici. Od zmíněného roku 1761 se ve městě konaly pravidelně, každých padesát let. Jak je tedy možné, že ostatky světce mohli lidé spatřit po sto letech? „Tradice slavnostně vystavit ostatky světce byla dodržována co padesát let, avšak v roce 1961, kvůli tehdejší době, režimu, nebylo jejich uskutečnění dost možné,“ vysvětlila Petra Friedlová z příborského odboru kultury a cestovního ruchu. Nyní město přistoupilo k oživení této tradice.

Ostatky svatého Urbana byly, jak v sobotu 21. května, tak v neděli 22. května, k vidění v kapli, jež je součástí příborského farního kostela Narození Panny Marie v Příboře. Vstup do ní po oba dva dny hlídali mladí strážci. Ti všechny, jež chtěli světce spatřit na vlastní oči, do kaple dovedli. O možnost vidět skleněnou rakev s ostatky muže, k němuž se váže v Příboře dobře známá pověst, byl velký zájem. „Lidí chodí hodně,“ potvrdil jeden ze strážců krátce před polednem.

Vystavení ostatků však nebyla jediná atrakce příborských slavností. Město v rámci oslav připravilo na oba dva dny bohatý program. „Programy jsme připravili hned dva. Jeden se uskutečnil na náměstí a jeho součástí bylo například vystoupení místního Dechového orchestru mladých, řemeslný jarmark. Součinně s ním probíhal program také v kostele. Ten byl věnovaný duchovním záležitostem,“ uvedla Friedlová. Lidé tak měli možnost zúčastnit se slavnostní mše či navštívit koncerty nebo duchovní hru. Nedělní oslavy pak byly připraveny výhradně jako církevní.

Návrat svátků, jež v minulosti patřily k jakýmsi městským povinnostem, příborští vítají. „Jsem ráda, že se tady tahle tradice vrátila. V téhle uspěchané době je fajn, že lidé myslí i na něco jiného než na peníze a práci,“ okomentovala návrat slavností jedna z účastnic. Také vedení města si od návratu slavností mnoho slibuje. „Vzhledem k tomu, že Příbor je hodně katolické město, myslíme si, že zejména věřící lidé oživenou tradici přivítali,“ dodala Friedlová.