Návrhem Programu rozvoje města na roky 2015 až 2018 se na svém posledním zasedání zabývali bílovečtí zastupitelé. Město se v něm vrací ke svému poslání coby představitele „okresu" pro 12 obcí, včetně Studénky, s přibližně 27 tisíci obyvateli.

Program rozvoje počítá s rozsáhlými investicemi. Jejich realizace je však podmíněna především získáním dotací.

Město by například rádo vyřešilo neuspokojivý stav restaurace na Střelnici a přilehlého parku, chtělo by najít vhodného partnera pro rekonstrukci zámku či využít Besedu pro spolkovou činnost.

Havarijní stavy

V plánu je také obnova šedesát let starého autobusového nádraží, dokončení cyklostezky ve Staré Vsi, vybudování zázemí pro fotbalové hřiště či vyřešení havarijního stavu v kině a v domě kultury. Modernizace by se měl dočkat i domov pro seniory a dům s pečovatelskou službou.

Bílovec chce opravit mosty, chodníky, parkoviště i místní komunikace. Jedním z plánů je také koupě tří strategických objektů v městské památkové zóně, a naopak prodej tří objektů z majetku města. Město bude investovat také do škol, školek a hřišť, a údržbu potřebuje i sokolovna.

Nemalé investice poputují na obnovu kulturních památek, sakrálních staveb a rovněž místní části nebudou ošizeny. K jednotlivým bodům se pak vyjadřovali i sami zastupitelé.

Petr Faldík měl dotazy k zámku.

„Vy tam asi chcete nějakého partnera, který dá peníze. Rozumím tomu správně?" otázal se zastupitel s tím, že by to asi znamenalo problém pro rozvoj zámku, který tam v současnosti je.

Zajímal se rovněž o objekt restaurace na Střelnici. „Jak tomu mám rozumět? Je to cizí subjekt," podotkl Petr Faldík. Do vysvětlování se pustil starosta Pavel Mrva.

„Dostali jsme za úkol vytipovat vhodné objekty ve městě, které nejsou v našem majetku, ale jsou pro město strategické. Máme usilovat o jejich vykoupení. Nyní probíhá jednání o čtyřech objektech, a jakmile budeme mít bližší informace, zastupitelé budou seznámeni s výsledkem," řekl starosta a pokračoval: „Lokalita na Střelnici je pro nás velmi strategická a současný stav objektu není zcela odpovídající. Současný majitel nemá zájem, my bychom zájem o zkulturnění prostředí měli. Je to jen reakce na to, jak nám utekla budova bývalé Jednoty na náměstí. Je v rukou soukromého vlastníka, který tam provozuje záležitosti, které nespadají do oblasti památkové zóny."

Patnácti milionů

Petr Faldík tento zájem města pochválil, ale upozornil na to, že náklady na rekonstrukci objektu budou vysoké.

„Nechávali jsme to posuzovat už dříve. Náklady se pohybovaly kolem patnácti milionů korun. Není to jen o koupi, ale i o provozních a udržovacích nákladech," okomentoval situaci zastupitel.

Další dotaz se týkal zaledňování hřiště, o kterém se ještě nedávno uvažovalo a nyní v návrhu chybělo. „V návrhu se to neobjevuje, protože to je finančně velmi náročné," prozradil důvod Pavel Mrva.

Připomínky ostatních zastupitelů se týkaly dodělání oprav hřbitova, umístění skateparku, komunitního plánu či zlepšení zaměstnanosti v regionu.

Zastupitelé však nakonec plán rozvoje neschválili, proto se jím budou znovu zabývat na svém dalším zasedání.