Dobrovolníci, kteří v loňském roce dosáhli 40, 80, 120, 160 nebo 200 odběrů si v polovině tohoto týdne převzali z rukou starosty města Miroslava Kopečného ocenění.

„Český červený kříž poskytl seznam sedmadvaceti dárců a na opakovanou výzvu v Kopřivnických novinách a v kabelové televizi se přihlásilo dalších jedenáct osob," uvedla kopřivnická mluvčí Jana Hromočuková s tím, že z pozvaných osmatřiceti dárců projevilo zájem o setkání v Šustalově vile třicet z nich.

Jedním z oceněných byl i profesionální hasič Zbyněk Melčák, který krev začal darovat už během přijímače na vojně v roce 1982, a to kvůli nároku na vycházky. Za úctyhodných 200 odběrů si proto vysloužil nejen dárkový balíček, ale také aplaus všech přítomných.

Krev je nejcennější a tedy i nenahraditelnou tekutinou, jež má v medicíně své postavení. Využívá se k celé řadě léčebných postupů, které mnohdy dokáží zachránit životy. Podle dostupných informací dostane každý člověk za svůj život v průměru čtyřikrát krevní transfúzi a dvanáctkrát preparát vyrobený z krve. (ire)