Jeden měsíc chybí do největší kulturní akce Nového Jičína a ve městě vrcholí přípravy dvoudenního programu. Ten přenese všechny návštěvníky do časů baroka. Kromě architektů a stavitelů té doby připomene i výročí novojičínských cechů a 130 let od otevření spolkového domu, dnešního Beskydského divadla. Nebude chybět večerní hvězdný koncert, letos na Masarykově náměstí vystoupí jako hlavní host David Koller, ani oblíbený ohňostroj.

„Program letošní slavnosti začne v pátek 2. září v Beskydském divadle. V 19 hodin se na jeho jevišti představí Moravské divadlo Olomouc s operetou Johanna Strausse Netopýr," přibližuje mluvčí města Marie Machková. Pro milovníky folku, rocku a jazzu jsou na Masarykově náměstí připraveny koncerty Davida Stypky a Bandjeezu a kapely Blue Effect.

KOSTÝMOVÝ PRŮVOD

„Sobotním programem si připomeneme dobu Jana Ignáce Čapka, novojičínského rodáka, regionálního malíře a projektanta několika barokních staveb. V roce 1744 namaloval nejznámější vedutu města Nového Jičína, která se dnes nachází ve sbírkách Muzea Novojičínska," řekl Petr Orság, ředitel městského kulturního střediska.

Barokní nádech budou mít tradiční kostýmované průvody i jarmark, a také tuto dobu přiblíží výstava v Žerotínském zámku, která bude prezentovat tvorbu architektů a stavitelů. „K barokní podobě města mohou přispět i občané, když v sobotu 3. září přijdou na slavnost v kostýmu. Pro tyto účely organizátoři zajistí půjčovnu historických šatů," připomíná Machková s tím, že pro děti byla vyhlášena soutěž. Přihlásit se do ní může každý návštěvník slavnosti mladší osmnácti let, který si vyrobí kostým sám nebo s pomocí kamarádů či rodičů. „Hodnotit se bude nejefektnější dětský kostým. Neměl by být z půjčovny a měl by mít barokní prvky. Vítěze čeká finanční odměna," doplnil Orság.

Stejně jako každý rok, bude v sobotu 3. září zdarma zpřístupněna věž radnice, Stará pošta, dům generála Laudona, bašta městského opevnění, Žerotínský zámek, kostel Nanebevzetí Panny Marie a kostel Nejsvětější Trojice.

JÍZDA HISTORICKÝM AUTOBUSEM

Městem bude projíždět historický autobus, který zájemcům nabídne komentovanou prohlídku Nového Jičína. Autobus bude vyjíždět ze zastávky na křižovatce ulic Tyršova a Divadelní.

„Na zajištění a náplni slavnosti se podílí více než tisícovka lidí. Místní spolky, organizace, školy a školky, amatérští i profesionální umělci. Program vyvrcholí ohňostrojem a koncerty Davida Kollera, kapely Barock a mezinárodního uskupení Ting," prozradila vrchol slavností mluvčí Nového Jičína.