Otázka zřízení městské policie ve Fulneku přišla na přetřes již podruhé. Letos v červnu návrh zastupitelé neodsouhlasili zejména kvůli tomu, že by měla mít jen jednoho strážníka. I přesto místostarosta Jaroslav Štekbauer předložil tento návrh znovu. Připomínky na sebe nenechaly dlouho čekat. „Přiznám se, že jsem byla překvapená, když jsem dostala tyto materiály. Protože si myslím, že minulé zastupitelstvo jednoznačně deklarovalo svůj úmysl nezřídit městskou policii. Takže jsem nepochopila, proč je znovu předkládán návrh obecně závazné vyhlášky,“ ozvala se zastupitelka Jana Mocová.

Štekbauer opáčil, že všichni zastupitelé zastupují občany a měli by mít na paměti jejich bezpečnost. „Občanům se naše rozhodnutí nelíbilo, proto se o tom pobavme,“ snažil se o vysvětlení Štekbauer.

Mocová ale argumentovala, že potkala mnoho obyvatel města, kteří říkali, že jedním strážníkem se situace nevyřeší. „Leda, že by někdo z vedení potřeboval osobního strážce. V tom případě to opodstatnění má,“ neodpustila si Mocová, která vzápětí dodala, že tlumočí názor občanů.

Jeden strážník situaci nevyřeší

„Domnívám se, že jeden strážník může vyřešit situaci třeba v Šenově u Nového Jičína, ale těžko vyřeší situaci tady, kde máme další místní části,“ nastínil zastupitel Bohumír Kusý, jenž vyjádřil obavu, že městská policie by se později v rámci potřeb rozrostla třeba na šest lidí. „Nedovedu si představit nejen v době krize, ale i když se bude dařit, že bychom do toho investovali tři miliony korun ročně,“ poznamenal Kusý a byl, stejně jako Mocová, pro rozšíření kamerového systému.

„Neznám na světě žádný kamerový systém, který uloží pokutu nebo zahájí správní řízení. Všechny kamerové systémy někdo musí vyhodnocovat, a to nemůže kvůli zákonu na ochranu osobnosti dělat kdokoli. Tato záležitost je také spojená s návrhem na placené parkování na náměstí. Kdo bude vybírat pokuty?“ tázal se Štekbauer.

Již v červnu se zastupitelé zabývali strážníkem, více se dočtete ZDE

Mocová ale oponovala, že jeden strážník nic neřeší a investice do rozšíření kamerového systému je rozumnější. „Jeho účinnost můžeme po roce vyhodnotit. Rozhodnut o městské policii bych nechala až na zastupitelstvu, které vznikne za rok, po volbách,“ doplnila Mocová.

Proti návrhu byl i zastupitel František Schindler. Ten vyjádřil obavy, že těch, kteří dělají nepořádek v centru města a nedodržují zákony, se zřízení městské policie stejně nedotkne. „Když dá strážník pokutu, tomu co třeba dvacet let neplatí, tak mu ji stejně nezaplatí, takže ty policajty použijeme jen proti normálním slušným lidem,“ vyslovil svůj názor Schindler.

Pokuty by zvýšily příjem města

Pro návrh se naopak vyslovili další dva zastupitelé. Místostarosta Štekbauer ještě vyčíslil, kolik by byl případný příjem města z parkovného, pokut či poplatků ze psů, a poté nechal hlasovat s tím, že má být zapsáno jmenovitě, jak kdo hlasoval. Pro bylo ale pouze deset hlasů z jednadvaceti možných. „No, tak vidíte, hoši, jací jste,“ promluvil zklamaně místostarosta do pléna zastupitelů a konstatoval, že městská policie ve Fulneku nebude.

Přečtěte si také: Ve Fulneku zvýšili poplatky za psy