Se změnami v městské hromadné dopravě musejí cestující počítat s příchodem září. Těmi hlavními jsou posun odjezdů odpoledního školního autobusu z Nového Jičína do místní části Kojetín a omezení nočních spojů na lince 804 002. Zároveň se prodlužuje platnost jízdního řádu až do poloviny prosince příštího roku.

V prvním případě vyšly technické služby města, jež MHD v Novém Jičíně provozují, vstříc žádosti kojetínského osadního výboru, a doba odjezdu se tak posunula na třináctou hodinu. „Zrušen bude spoj číslo 27, který odjížděl ve všední dny ve 22.20 hodin z autobusového nádraží k výměníku, přes Bochetu a zpět. V sobotu bude zrušen spoj číslo 113, který jel ve 22 hodin přes Máchovu ulici a kolem technických služeb, a spoj číslo 115 s odjezdem ve 22.20 hodin a trasou kolem výměníku přes Bochetu. Sobotní turnus městské autobusové dopravy tak bude ukončen, stejně jako v neděli, ve 20.54 hodin," informovala tisková mluvčí města Marie Machková.

Proč k tomuto kroku technické služby přistoupily, objasnila Vladislava Šustková z odboru dopravy a silničního hospodářství, která zároveň připomněla, že již loni došlo ke snížení počtu linek z šesti na čtyři, díky čemuž se podařilo snížit náklady. „Díky úsporným opatřením se náklady na provoz MHD snížily ze 4,6 milionu korun na 3,4 milionu korun. I tak je provoz městské hromadné dopravy ztrátový. Ceny jízdného jsme ale zachovali na loňské úrovni," poznamenala úřednice.

Bezbariérová městská hromadná doprava začala křižovat Nový Jičín v září 2006. Jízdní řády se upravovaly každý rok na začátku školního roku. „Nyní se chceme sjednotit s ostatními dopravci a jízdní řád se bude měnit až v prosinci," dodala Vladislava Šustková. Například loni došlo k prodloužení spoje až k hypermarketu Albert, letos na jaře přibyla autobusová zastávka u prodejny Tesco. Jak upřesnila mluvčí radnice, prodloužení tras hradí prodejní řetězce. Technické služby v současné době provozují čtyři autobusy šest let staré a jen za loňský rok najezdily 1,018 milionu kilometru.