Zdravé město Nový Jičín se do projektu na oslavu Světového dne pro fair trade, který každoročně připadá na druhou květnovou sobotu, zapojí letos podruhé.

„Stejně jako loni se těšíme na příjemnou atmosféru. U dobrého jídla si popovídáme s přáteli, pro děti máme připraveny fairtradové omalovánky, kvízy, malování na obličej i bazárek receptů," přiblížila program Eva Balarynová, organizátorka novojičínské snídaně.

Milovníci jídla a podporovatelé lokálních potravin mohou přijít posnídat od 10 hodin do Smetanových sadů a neměli by si s sebou zapomenout vzít také deku či karimatku na sezení a fairtradové nebo vlastnoručně vyrobené pokrmy. Pro zpříjemnění atmosféry jsou také vítány nejrůznější společenské hry a hudební nástroje.

Piknikové setkání se už počtvrté uskuteční také o pár kilometrů dále, ve Fulneku. Na Férovou snídani mohou Fulnečané za příznivého počasí vyrazit od 9.30 hodin do zahrady kostela svatého Josefa, v opačném případě si budou moci rozložit piknikovou deku v prostoru oratoře kostela.

Užít si chutnou snídani v krásném prostředí sadu Dr. Edvarda Beneše mohou obyvatelé Kopřivnice. „Stačí si s sebou vzít pouze vlastnoručně vyrobenou snídani, deku, hrníčky, talíře, ubrousky, popřípadě jiné nádobí," uvedli kopřivničtí pořadatelé s tím, že za nepříznivého počasí se akce přesune do tamní čajovny Mandala.

Piknikové setkání se bude konat v průběhu celého sobotního dopoledne, od 9 do 12 hodin, a návštěvníci se mohou těšit také na bohatý doprovodný program. Podpořit dobrou věc mohou tamní lidé také nasbíranými víčky z PET lahví. „Přinesete-li s sebou vršky, přispějete na rehabilitační péči desetiletého Jarečka, který trpí mozkovou obrnou, těžkou vadou zraku a sluchu," dodali organizátoři třetí společné snídaně v Kopřivnici.

Účastí na Férové snídani NaZemi vyjádří návštěvníci podporu produktům, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, zneužita dětská práce či jiným způsobem poškozováno životní prostředí. V České republice se tato venkovní akce uskuteční již pošesté.

Jak vysvětlila Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která akci koordinuje, lidé začínají stále více řešit právě původ výrobků.

„Je to vidět jak na růstu zájmu o biopotraviny, tak z nárůstu prodeje fairtradových výrobků," poznamenala Gabriela Štěpánková. Zároveň také rok od roku stoupá zájem o společné setkávání při lahodných snídaních na veřejných prostranstvích. Zatímco do prvního ročníku Férové snídaně se zapojilo celkem 41 měst, loni se snídalo už na 137 místech, na nichž se sešlo více než pět tisíc lidí.