Setkání Cravatcon se uskutečnilo v Novém Jičíně v tamním Středisku volného času Fokus. Účastníci se sjížděli již v pátek, většina jich ale dorazila až v sobotu na hlavní program. Nakonec se jich sešlo kolem devadesáti, z nichž kolem třiceti bylo v kravatách. „Snažili jsme se vymyslet název, ale dlouho nás žádný nenapadal. Až když jsme se vesměs všichni organizátoři sešli v tanečních, tak nás to okamžitě napadlo. Snažíme se proto, aby součástí setkání byla přednáška o společenské etiketě na conu,“ uvedla jedna z organizátorek Karolína Růžová, která si pochvalovala mnohem vyšší účast oproti loňskému premiérovému ročníku.

Organizátoři se snažili vymyslet široké spektrum zájmových oblastí, tak, aby si na své přišlo co nejvíce lidí. „Zájem je pokaždé o něco jiného. Jak ve kterou chvíli. Momentálně je nejvíce obsazena počítačová herna. Ale není to nijak omezené, každý si může zajít, kam chce,“ pokračovala Růžová.

Kdo by si myslel, že návštěvníky zajímalo hlavně hraní, mýlil by se. Zájem byl i o besedy, ať už s Michalem Rybkou z herního časopisu Level či s Davidem Slámou, redaktorem internetového serveru Doupě. Ten například ani tolik nehovořil o hrách, ale o tom, jak se člověk může stát redaktorem herního časopisu a o psaní o hrách vůbec. „Měli jsme tady například i přednášku o tom, jak se převádí klasické deskové hry do počítačové podoby a naopak,“ přiblížil další z organizátorů Jakub Kovář, jenž jako výbornou zábavu doporučoval hru na konzole Nintendo Wii, nebo poslední hit Guitar hero, kdy hráč se v podstatě stává kytaristou.

Ve Fokusu vládla příjemná atmosféra, kterou si organizátoři nemohli vynachválit, stejně jako návštěvnost. „Mile nás ten počet překvapil. Přijeli lidi od Olomouce, z Brna, Ostravy, Prahy a dokonce i šest lidí z polské Ratiboře, takže je to moc příjemný pocit, že sem přijeli i lidi ze zahraničí,“ podotkla Růžová. Domů se účastníci akce rozjeli v neděli v poledne. (ipa)