„Oceňuji odvahu města vykoupit, opravit, a tím i zachránit vily před zřícením. Ministerstvo Nový Jičín v jeho snaze podpoří,“ řekl ministr kultury Antonín Staněk při své úterní návštěvě města. Právě ale na konkrétní zprávu z ministerstva kultury vedení radnice čeká dlouhé roky.

O co přesně jde, vysvětlil starosta Jaroslav Dvořák: „Už v roce 2014 jsme zaslali na ministerstvo žádost, aby soubor čtyř vil podnikatelské rodiny Hückelových byl prohlášen za národní kulturní památku. Tím by získal větší památkovou ochranu, ale hlavně přístup k evropským dotacím. Bohužel jsme nedostali žádnou odpověď.“

Hückelova vila. Ilustrační foto.
Nový Jičín chce nyní opravit jednu Hückelovu vilu

Vedoucí novojičínského odboru školství Oldřiška Navrátilová podotkla, že za čtyři roky došlo v dotační politice k řadě změn. „Hückelovy vily by měly být mezi národní kulturní památky zařazeny, ale prověřím i podmínky takzvaných norských fondů na podporu kulturního dědictví a možnosti havarijního fondu ministerstva kultury. Pokud neexistuje dotační titul, který by se vztahoval i na památky mimo městskou památkovou rezervaci, mělo by se to napravit,“ reagoval ministr.

Kompletní rekonstrukce překrásných budov, které si nechala postavit v 19. století rodina významných novojičínských průmyslníků, je finančně mimořádně náročná. Mluví se o sumě převyšující 200 milionů korun. Proto chce radnice do jejich obnov zapojit i stát.

„Nemovitosti do roku 2008 vlastnil Moravskoslezský kraj. Město je před dvěma lety odkoupilo ve zdevastovaném stavu od soukromého vlastníka za 13,5 milionu korun. Nový Jičín už má architektonickou studii na novou podobu a využití jedné Hückelovy vily,“ připomněla mluvčí Nového Jičína Marie Machková.

Devět námětů, jak by se daly využít novojičínské Hückelovy vily, zpracovali studenti čtvrtého ročníku Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně.
Studenti oživili Hückelovy vily