Plivátko, jak se všeobecně ve Frenštátě pod Radhoštěm říkalo pětadvacetimetrovému bazénu, vzniklo kolem roku 1930. V létě bývalo vyhledávaným místem návštěvníků i z širšího okolí, a to až asi do roku 1975. Jedním z důvodů jeho konce byla voda ve zdroji, řece Lomné, kterou tehdy silně kontaminovala sovětská vojska. Kvůli tomu skončil také provoz na hlavním frenštátském koupališti na výjezdu z města směrem na Kopřivnici a Nový Jičín.

Z areálu Plivátka postupně zmizel kiosek, oplocení a betonovým dnem začala prorůstat tráva. Jednu dobu sloužilo toto bývalé koupaliště hasičům jako víceúčelová nádrž, nyní se město rozhodlo pozemek velký 781 metrů čtverečních i s nádrží prodat, a to na základě žádosti muže, který by chtěl na pozemku postavit rodinný domek.

Zájemců je více

Jenže k vyvěšenému záměru se přihlásili další tři zájemci, majitelé okolních pozemků, které na prodávaný pozemek navazují. „Situace je poměrně složitá, navrhujeme tři možnosti že se neprodá, že se rozdělí mezi ty tři žadatele s navazujícími pozemky, anebo je tady třetí možnost, nové zveřejnění záměru s tím, že kupce určí obálková metoda," sdělil na posledním zasedání frenštátských zastupitelů Zdeněk Svoboda z odboru investic a správy obecního majetku a upřesnil, že navrhovaná cena je 300 korun za metr čtvereční. Důvodem relativně nízké ceny je přítomnost vysokého napětí.

Návrh se nelíbil původnímu žadateli, který vystoupil s tím, že je ochoten dát za pozemek mnohem více. „Někdo má dva tři hektary a je mu to málo a někdo chce pozemek na stavbu rodinného domku a není mu to dovoleno," čílil se zájemce o pozemek.

Prodej pozemku se navíc snažil zastavit zastupitel Karel Míček, který bydlí hned vedle areálu Plivátka. „Při větší vodě je koryto v úrovni s tím pozemkem. Je to záplavová oblast, která se nehodí pro stavbu rodinného domu. Navrhuji neprodat. Navíc se tam vytáčejí komunální vozidla a hasiči," argumentoval Karel Míček.

Vedoucí odboru životního prostředí frenštátské radnice Eva Spurná ale řekla, že oficiálně v daném místě záplavová oblast není, a ředitel technických služeb Pavel Stachura doplnil, že problémy s otáčením techniky by v případě prodeje pozemku nastat neměly.

„Město má nedostatek stavebních pozemků a může být rádo, že si zájemce o stavbu sám pozemek našel," přikláněl se k prodeji zastupitel Milan Bureš, načež radní Jiří Jurek navrhl, aby zastupitelé odsouhlasili vyvěšení nového záměru prodeje s tím, že minimální cena za metr čtvereční bude 500 korun. Po menších problémech hlasovalo pro tento návrh šestnáct zastupitelů z celkového počtu jednadvaceti.