Obraz vylidněných dlouhých chodeb a vyprázdněných tříd se automaticky každému vybaví při zmínce o školních zařízeních v čase letních prázdnin. Taková situace se však zdaleka netýká novojičínských základních škol Dlouhá a Jubilejní a mateřských škol Montessori a Jiráskova, kde v posledních týdnech panuje čilý ruch.

„Kvůli snížení energetických nákladů pokračujeme v zateplování městských budov. Teď o prázdninách se to týká základních škol Jubilejní a Dlouhá a mateřské školy Jiráskova. Kromě obvodových zdí se zateplují i střechy a mění se okna," uvedl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Nový vzhled ZŠ Jubilejní přijde na více než 22 milionů korun, u školy Dlouhá je to 12,5 milionu korun. Všechny práce musí být hotové do 1. září, kdy začíná nový školní rok a radnice počítá s náklady ve výši padesáti milionů korun. Část sumy pokryjí dotace.

Nová okna i kotelna

Podstatně větší stavební ruch se týká školy v ulici Jiráskova. Co přesně se zde změnilo, prozradila Olga Veverková z odboru majetku, rozvoje a investic.

„Nejprve se musel odstranit původní nevhodný stavební materiál, boletické panely s obsahem azbestu. Také obvodové zdi se musely postavit nové. Teprve pak se mohla dávat nová okna a zateplení. Náklady přesáhly pět milionů korun," vysvětlila s tím, že dalších 950 tisíc korun bylo vynaloženo na rekonstrukci kotelny a na částečnou výměnu rozvodů vody.

Od června prochází rozsáhlými stavebními úpravami mateřská škola Montessori sídlící v památkově chráněné Hückelově vile v Revoluční ulici. Kromě nové střechy získá i třídu pro 15 dětí. Celkové náklady na stavbu činí 8,3 milionu korun, šest milionů korun uhradí dotace.

Prázdninový klid využívají provozovatelé škol k nejrůznějším opravám, rekonstrukcím a generálním úklidům celkem často. Před několika dny odstartovala například rekonstrukce poslední neopravené velké kopřivnické školy nesoucí jméno sportovce a olympionika Emila Zátopka.

Budova se dočká zateplení a nové fasády. Podle informací tamní radnice úpravami projde nejen samotná budova školy, ale také přilehlé sportovní haly a pavilon s jídelnou.