Na 14. ročník dorazilo 70 soutěžících. „Z toho třicet kuchařů, dvacet cukrářů a dvacet číšníků. Celkem dorazili reprezentanti dvaatřiceti škol zMoravy a východních Čech,“ vysvětlila Marie Nováková, ředitelka pořádající frenštátské Střední školy hotelnictví a gastronomie. „Do finále, které se uskuteční začátkem března vBrně, postoupí prvních patnáct soutěžících zkaždé kategorie,“ dodala.

Podle .Zdeňka Hladíka, manažera kulinářského centra, je úroveň studentů, kteří opouštějí brány hotelových škol vČeské republice, různá. Stejně jako vjiných oborech. „Ale ti, kteří přijdou na tuto soutěž, tak chtějí vtomto oboru pracovat. Chtějí mít ten nejlepší podnik, chtějí být nejlepší šéfkuchaři, nejlepší číšníci, nejlepší cukráři.“ Hladík přiznal, že vposlední době se úroveň českých restaurací zvyšuje, a to hlavně zgastronomického hlediska. „To je dlouhodobý trend. Každá restaurace má mít svoje kouzlo a má hledat potřeby zákazníků. Vminulosti to bylo úplně obráceně. Bylo direktivně řečeno, co se bude vcelé republice jíst. Dnes ale zákazníci chtějí odlehčenou stravu, ryby, etnické speciality a je vidět, že restaurace a hotely se na to připravují. A právě mladá generace přináší nový kulinářský vítr.“

Že škola je vživotě budoucích mistrů kulinářského umění nejdůležitější, Hladík jen potvrdil. „Řekl bych, že škola je startovacím článkem. Člověk potřebuje někde nastartovat, potřebuje někde získat přehled o tom oboru a musí ho někdo takzvaně nakopnout. A od toho jsou tady právě učitelé, mistři. A pokud dokážou studenta vtáhnout do hry, tak potom ten praktický život má úplně jiné dějství než škola,“ uzavřel garant soutěže Gastro Junior.