První svařáky, punče a pečené dobroty zavoněly v pátek 29. listopadu, kdy byly vánoční trhy oficiálně zahájeny. Kdo ještě nestihli poklábosit se známými nad kouřícím kelímkem nebo se zaposlouchat do koled u svítícího stromu, nemusí věšet hlavu. Trhy skončí až den před Štědrým dnem. Co nového přinesly, co všechno ve stáncích najdete a na jaké akce se můžete těšit, prozradila tisková mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Jaký je v letošním roce o trhy mezi prodejci zájem?

O trhy je ze strany prodejců poměrně velký zájem. V současné době máme, protože někteří onemocněli anebo si způsobili úraz, k dispozici už jen jednu půlenou budku. Takže jestli má někdo zájem, ještě pořád se může přihlásit. Ovšem pozor, neměl by to být prodejce nabízející občerstvení, protože tato budka k tomu není uzpůsobena.

Jak se vybírají trhovci?

Prodejce vybírá komise obchodu, služeb a cestovního ruchu, která se každým rokem snaží o to, aby byli upřednostňováni ti, kteří nabízejí sortiment související s vánočními svátky. Bohužel ne vždy se tento záměr podaří naplnit, ale snaha města je. Navíc od příštího roku chceme trošičku změnit koncepci trhů. Věříme, že to bude krok k lepšímu, i co se sortimentu týká.

Vánoční trhy doprovází bohatý kulturní program. Je tomu tak i letos?

Samozřejmě. Vánoční trhy od svého začátku provází bohaté kulturní dění, od společného zpívání koled, vystoupení místních kapel přes flašinetáře až po živý betlém, to už je taková klasika. Klasikou je i Mikulášský den, který byl ale letos trošku jiný. Změnili jsme jeho koncepci, zřídili andělskou poštu, která byla velmi efektní a spojovala Starou poštu a radnici. Dětem se to moc líbilo.

Ten, kdo tohle nestihl, může se ještě těšit na nějakou novinku?

Může, a to 17. prosince, kdy se na našem náměstí poprvé rozezní a zároveň i slavnostně pokřtí zvonkohra. Tu jsme jako město dosud nikdy neměli.

Až trhy skončí, skončí i ruch na náměstí, anebo se tam vrátí, třeba na Silvestra?

Vrátí se, po skončení trhů se další možnost sejít na náměstí vyskytne právě v samotném závěru roku. Kvůli poměrně velkému úspěchu na Novojičínských slavnostech zopakujeme ten den videomaping. Chystáme ho v obměněné formě, nebudou to tedy tytéž obrázky jako v září, ale opět se bude promítat na radniční budovu. Závěr dne, a vlastně i celého roku posvětí ohňostroj, který kvůli výročí sedmi set let našeho města bude o něco velkolepější a slavnostnější, než na jaký byli lidé zvyklí.

Budou si na něj muset počkat až do půlnoci?

Protože se nám v uplynulých letech množila přání rodičů dětí, rozhodli jsme se ohňostroj udělat dříve. Bude tedy už v osm hodin večer, tak aby jej viděly celé rodiny i s dětmi. I dospělí po něm mohli vyrazit někam za zábavou. Tou změnou vyjdeme vstříc všem.