Stejně jako v předešlých ročnících si na své přijdou turisté i milovníci přírody. „Trasy vedou mnohotvárnou krajinou podhůří Beskyd a po jeho hřebenech. Jsou vedeny převážně lesními cestami a pěšinkami, mají naše vlastní značení, zčásti vedou i po turistických značkách, každý účastník obdrží při prezenci podrobnější popis tras s mapkou," stojí na pozvánce na tuto akci.

Účastníci mají na výběr z pěti tras o vzdálenostech 35, 25, 16, deset a pět kilometrů. Start i cíl je v malebném prostředí areálu koupaliště v autokempu Mořkov, a to v době od 7 do 9.30 hodin. Tam je také zajištěno bohaté občerstvení.

Pochod Okolo Mořkova se těší slušné oblibě. Na prvním ročníku se sešlo 180 lidí, o něco méně bylo jen na třetím ročníku. Pak šla čísla hodně nahoru a dnešní průměr je kolem osmi set účastníků na jeden ročník. Za prvních třicet ročníků se sešlo celkem 21 744 turistů. Rekord byl v roce 1988, kdy se jich sešlo 1376. „Byli tu už i lidi z Prahy, Českých Budějovic a podobně. Akorát si trochu musím postěžovat na místní obyvatele. Ti tvoří jenom kolem třiceti procent účastníků," poznamenal před pár lety předseda mořkovského klubu turistů Alois Toman, který byl u samotného zrodu této akce.

Podle Aloise Tomana není trasa příliš náročná a nikdo nemusí mít obavy, že by zabloudil. „Ta trasa vede po kopcích, takže lidi vidí do té doliny na Mořkov a vědí, kam mají jít¨," vysvětlil Alois Toman.

Kdo se chce o pochodu nebo o KČT Mořkov dozvědět více, zde jsou kontakty: Alois Toman, předseda KČT Mořkov, tel.: 606 219 007; Luděk Kučera, tel.: 725 703 836, e-mail: ludek.beskydska@seznam.cz; Petr Rydel, tel.: 739 652 967, e-mail: petr.rydel@seznam.cz.

Blíží se další ročník Staroveských šlápot V sobotu 4. května se uskuteční už 34. ročník Staroveských šlápot. Vycházet se bude ve 13 hodin ze hřiště ve Staré Vsi, místní části Bílovce, a na své si přijdou jak pěší, tak i cyklisté. Pro milovníky procházek jsou připraveny trasy dlouhé pět a 15 kilometrů, cyklisté si mohou zvolit 20- nebo 50kilometrovou projížďku. (sim)