„Devátého dubna to bylo dvacet čtyři let, co to dělám,“ prozradil pan Aleš, provozovatel bistra Křup, Křup!, které se nachází v prostoru záchytného parkoviště P21. Prozradil také, že 5. července uplyne osm roků od chvíle, kdy přemístil původně pojízdnou živnost do objektu se základy.

„Začínal jsem s avií, chystal jsem si všechno doma a míval za den dva orgasmy. Když jsem s avií dorazil do práce a pak, když jsem se večer vrátil,“ usmívá se Aleš, jemuž devátým rokem pomáhá s přípravou občerstvení sestřenice Renáta. Základem podle nich je, dělat to s láskou a také s kořením.

Tak se fandí v Máji v Novém Jičině, 15. 5. 2024.
České góly v pivnici Máj? Za každý brankový úspěch štamprle všem

„První roky byly krušné, ale jakmile se začalo rekonstruovat letiště, bourat všechno staré, budovat nové a stavět okolo haly, to byl boom, to byl byznys v té době,“ líčí živnostník. Vzpomíná i na doby, kdy měl klientelu z letiště, protože hlavní vjezd byl takřka naproti. Dnes už všechno jezdí na Petřvaldík a „kšefty“ z toho prakticky nejsou, říká.

A v jaké směsi maso marinuje a obaluje? „Tajný recept,“ odpovídí jen. Úspěch s ním bezesporu má, protože grilovaná vepřová vykostěná kolena (100 gramů za 38 korun) bývají v poledne, případně v jednu po poledni už pryč. Kuřat (celé 214, půlka 110, čtvrtka 70 korun) se mu v této době otáčí na rožni posledních pět. Z kuřat jdou prý na odbyt nejvíce půlky. Křup, Křup! ale prodává i špalíčky (tři kusy za 85), křidýlka (sedm kusů za 139), stripsy (pět kusů za 139 korun), všechno po 300 gramech.

Vodní nádrž Čerťák, kde mohou lidé narazit na vodní užovku, 15. 5. 2024.
Had na Čertáku u Nového Jičína polekal rekreanty. Rizikem jsou ale spíš sinice

Nabídku doplňují hranolky (za 50 korun), smažený sýr (65 korun) či zelný salát coleslaw (40 korun). Přílohy začínají na pěti korunách (chleba, rohlík, okurek), další jsou za deset, respektive patnáct korun (hořčice, kečup, křen, tatarka).

Nejčastějšími zákazníky jsou dělníci ze staveb v Mošnově. Motoristy, tedy kromě stálých hostů, kteří si bistro oblíbili, pan Aleš očekává ve větší míře až od června.

„Stavovali se při jednom pro benzin, na kuřata a na zmrzlinu, to tu fungovalo, to byla taková souhra. Teď je to u nás horší, když se opravuje cesta. Jakmile bude příští měsíc hotová, začnou motoristé znovu jezdit,“ je si jistý provozovatel stánku.