Malý výstavní sál muzea v Příboře hostí další zajímavou výstavu. Až do konce srpna je tam k vidění výstava k 70. výročí založení dopravního leteckého pluku a 8. stíhacího leteckého pluku Mošnov.

Její vernisáž si v úterý 12. dubna v podvečer nenechala ujít řada návštěvníků, ale i členové Svazu letců České republiky, pobočného spolku plukovníka Vladimíra Vaňka Příbor, kteří se podíleli na uspořádání této výstavy.

„Výstava, která někomu na první pohled může připadnout malá svým rozsahem, je rozhodně důležitá svým významem. A to svým významem pro město Příbor, neboť se jedná o fenomén, který velkou měrou ovlivnil město Příbor v jeho každodenním životě i v jeho podobě," řekl na úvod vedoucí příborského muzea Václav Michalička s tím, že autoři výstavy se snažili alespoň náznakem vypíchnout všechny důležité momenty v historii obou pluků.

Na instalaci výstavy se podílelo několik lidí. Jedním z nich byl i Jaroslav Janečka, jenž přiblížil vystavené předměty, a poděkoval všem, kteří je zapůjčili.

Kromě fotografií jsou v muzeu k vidění oděvy, různé dokumenty, části výstroje či vybavení letounů. Exponáty doplňují modely letadel, které vyrobili členové modelářského klubu Apolo Kopřivnice.

Přátelství přetrvává

„Snažili jsme se vypíchnout z každého něco, navíc jsme všechno nesehnali. Lidé se ztrácejí a odcházejí do leteckého nebe a jejich následovníci kolikrát o letectví nemají zájem, mnoho věcí se vyhodí," podotkl Jaroslav Janečka a posléze pokračoval: „Touha po létání se stará jako lidstvo samo. A právě armáda umožnila mnohým lidem, i velmi mladým klukům, aby se k tomu létání dostali."

Jaroslav Janečka vzpomenul také na to, že létající personál byl v soudržnosti s personálem technickým. A i když pak mnoho pilotů i techniků odešlo z armády do civilního sektoru, jejich přátelství zůstalo. „Scházíme se téměř každý rok," doplnil jeden z organizátorů výstavy.

Přitom služba v armádě podle něj, zvláště v počátcích, nebyla lehká. „Když jsme přišli do Mošnova, letiště bylo staveniště. Převlíkali jsme se ve stanech či železničních vagonech. Začátky byly velmi tvrdé, ale postupně se to vybudovalo až do zániku všech útvarů," uzavřel své vzpomínání Jaroslav Janečka.

Místostarostka Příbora Dana Forišková poté připomněla, že mošnovský pluk se zapsal do historie města a měl velký vliv na jeho rozvoj.

„Troufám si říct, že do té doby byl Příbor historické město. Když v Mošnově vznikla armáda, zcela zásadním způsobem ovlivnila život ve městě. Postavila se nová škola, sídliště, byl dostatek pracovních příležitostí i kupní síla," řekla Dana Forišková na závěr s tím, kdyby armáda v Mošnově zůstala, mohl by být Příbor dneska trošku jinde, než je teď.