Tento typ sociálního zařízení přitom ve městě chyběl jako sůl. Dříve sice byla v případě krutých mrazů pro lidi bez střechy nad hlavou zřízena provizorní nocléhárna v azylovém domě, ale šlo jen o dočasnou záležitost. Nyní se o zřízení této služby postarala Charita Nový Jičín ve spolupráci s novojičínskou radnicí.

Charitativní dům blahoslavené Matky Terezy v ulici Dolní brána je nově vybaven dvanácti lůžky, která mohou lidé žijící na ulici využít od sedmé hodiny večerní do osmé ráno. „Deset lůžek je vyčleněno pro muže, přičemž dvě jsou v samostatné místnosti, aby je mohli využít například nemocní lidé. Jeden dvoulůžkový pokoj je určen ženské klientele, ale v případě potřeby může posloužit matce s dítětem v tísni," přiblížila mluvčí města Marie Machková. Nechybí ani denní místnost se základním kuchyňským vybavením. „Tady si mohou připravit a zkonzumovat jídlo, které si donesou nebo ho dostanou od nás," doplnil ředitel Charity Nový Jičín Marcel Brož.

Celkové náklady nebyly nijak dramatické, šlo o šedesát tisíc korun, z toho polovina šla z městské kasy.

Nicméně v Novém Jičíně tento typ zařízení citelně chyběl a o jeho zřízení se mluvilo hned od počátku, co Charita začala na začátku roku ve městě působit. V květnu došlo k rozšíření bydlení pro rodiny s dětmi a muže o sociální šatník, nyní došlo na noclehárnu. „Dnes otevíráme denní místnost a noclehárnu, čímž se kruh poskytované péče lidem bez domova uzavírá," řekl při slavnostním zahájení Marcel Brož a starosta města Jaroslav Dvořák k tomu dodal: „Jsem velmi rád, že tady takové zřízení máme, zvláště když se blíží zima. V Novém Jičíně je rozsáhlá sociální síť. Na lidi bez domova se však trošku zapomínalo."

Nocléhárně požehnal novojičínský děkan Alois Peroutka, který připomněl, že úroveň společnosti není dána jen vyspělostí ekonomiky, ale tím, jak je schopna postarat se o slabé a nemocné. „Těší mě, že v Novém Jičíně se pamatuje na ty nejposlednější. V tom je nejvyšší úroveň lidského bytí," zdůraznil děkan Peroutka.

Aktuálně jsou tak v okrese pro lidi na okraji společnosti pouze dvě noclehárny. Již zmíněná v Novém Jičíně a také již delší dobu fungující v Kopřivnici, v místním azylovém domě. Je zde deset lůžek, z toho tři pro ženy, a za jednu noc zaplatí klienti 40 korun. „Ještě nemáme úplně plno, ale jak se ochladilo, tak se nám noclehárna zaplňuje," informovala Deník v úterý odpoledne vedoucí azylového domu Anežka Šajtarová.

POZNÁMKA MILADY SOUKENKOVÉ: 

Je krásné, že máme k dispozici noclehárnu. Máme dobrý pocit z toho, že jsme opravdu něco dobrého udělali. Ale já se ptám, co mají dělat ti bezdomovci, co peníze na ubytování nemají? Kde je asi vezmou? K čemu je vlastně společnosti nutí?

A co vy, čtenáři? Souhlasíte s tím, aby bezdomovci platili 40 korun za ubytování v noclehárně? HLASUJTE V ANKETĚ!