Zhruba tři roky trvala nákladná rekonstrukce muzea v Bílovci. Provázely ji nemalé a vleklé problémy, ale ty jsou již minulostí a do muzea vkročí v pondělí 13. října první návštěvníci jeho novodobé historie. Slavnostní otevření odstartuje v 16 hodin.

„Celá akce otevření muzea je pojata jako retrospektiva událostí z roku 1925, kdy bylo muzeum v Bílovci původně otevřeno," informuje o průběhu oslav město. Akce se zúčastní ochotnický soubor Odřivous, dechový orchestr Rozmarýnka nebo hudební soubor z bílovecké základní umělecké školy. Celou atmosféru dokreslí účast historických vozidel z Veteran-car clubu Ostrava.

Rekonstrukce muzea, jež v příštím roce oslaví 90 let od svého založení, probíhala v technické i odborné součinnosti s Muzeem Novojičínska. Práce začaly v listopadu roku 2001 a skončily letos v srpnu. Celkové náklady na obnovu historického objektu se vyšplhaly na téměř dvacet milionů korun, většinu nákladů však uhradila dotace.

Práce spočívaly především v záchovné údržbě budovy, která je od roku 1958 na seznamu chráněných nemovitých kulturních památek. Do objektu se rovněž přestěhuje turistické informační centrum ze Slezského náměstí.

„Nejnovější instalace přinese nové uspořádání expozic s dějinami města Bílovec, textilní výroby a zámku Sedlnických, správy bíloveckého panství, a expozici výroby bývalé továrny Salcher, poté Massag. Tato expozice bude vybavena audiovizuální technikou. Potřebám veřejnosti zde bude sloužit i výstavní a přednáškový sál," informuje o novinkách dále město.

„Určitě se na otevření přijdu podívat. V muzeu jsem byla kdysi dávno a nebyla jsem z toho dvakrát nadšená. Věřím, že to teď bude mnohem lepší," nechala se slyšet jedna z obyvatelek města, paní Jana.