Na svém posledním zasedání vyhodnocovali bílovečtí zastupitelé investiční akce za rok 2013 a na přetřes přišla opět rekonstrukce tamního muzea. Začala tam totiž vzlínat vlhkost a objekt hyzdí nevzhledné kvetoucí mapy.

„Prý znovu jednáte s památkáři. Povolí teď ty nové omítky?" otázal se zastupitel Rudolf Říman. Do vysvětlování se pustil starosta Bílovce Petr Klimek: „Zhotovitel při realizaci stavby upozornil, že tam může vzlínat vlhkost. Památkáři to zamítli, tento postup pro ně nebyl akceptovatelný. Stáli si za tím, že by tam vlhkost vzlínat neměla. Vlhkost ale vzlíná a je třeba to řešit."

Stanoviska památkového ústavu jsou údajně tak rozdílná, že tam neplatí jednoznačný názor na stejný problém. „Požádáme je o koordinované stanovisko a uvidíme, jak se k tomu památková péče vyjádří. Budeme chtít vědět, jak to technicky řešit, abychom tomu problému zamezili," dodal starosta.

Práce pokračují

S jedním nápadem přišel Rudolf Říman. „Slyšel jsem, že chtějí, aby tam ty mapy zůstaly jako historické. Jestli to tak je, tak to nechte jako historické a napište tam: Povolili památkáři jako historický dokument," dodal s nadsázkou a zároveň se otázal, proč se plynová přípojka nedělala při samotné rekonstrukci objektu, ale dělá se až nyní, kdy je vše téměř hotovo.

„Přípojka je vyvolaná investice z naší strany. Rozhodli jsme se rozšířit rekonstrukci muzea o ten předprostor. Měl by se zvelebit, aby nezůstal ve stavu, v jakém je dnes," odvětil starosta s tím, že realizaci brání právě přípojka, která je tam vyvedena na povrch, a proto se musí snížit, aby nevadila.

Další zastupitel, Petr Nastálek, si všiml, že se loupe omítka u komínových hlav. Petr Klimek jej však ihned ubezpečil, že tato záležitost už byla reklamována a firma opravu provede, jak nejdříve to půjde.

Tři roky oprav

Zastupitelce Sylvě Kováčikové se zase nelíbilo, jak dlouho už rekonstrukce probíhá. „Stavba byla zahájena v roce 2011, je rok 2014, a muzeum pořád není funkční. Každá stavba, která trvá tak dlouho, se prodražuje, tak se pak nedivme, že se projevují negativa toho, že se stavba neužívá," nechala se slyšet zastupitelka.

Petr Klimek proto už poněkolikáté zopakoval problémy, jež stavbu provázely. „Rekonstrukce proběhla v řádném termínu. Už asi rok a půl je stavebně hotovo. Potýkáme se teď s problémy s výstavní expozicí, kde se několikrát opakovala zakázka. Nikoho z nás to netěší, že to trvá tak dlouho," dodal na závěr starosta.