Třicet let, tak dlouho už žádají obyvatelé frenštátské části Bartošky a okolí o chodník na Rožnovské ulici v zhruba dvoukilometrové délce mezi restauracemi U Bačů a Siberia.

Iniciátorkou „akce chodník“ byla před třemi desetiletími Dana Bražinová, z jejíhož popudu Z jejího popudu problém v srpnu roku 1989 otevřela tehdejší rozhlasová relace Pozor zákruta. Její redaktoři upozorňovali na denní průjezd stovek vozidel v tomto úseku mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Rožnovem pod Radhoštěm, což trvá doposud. Řidiči při tom nezřídka překračují povolenou rychlost, havárie, i s tragickými následky, nejsou ničím výjimečným.

Lysá hora. Ilustrační foto.
Technik a správce z vysílače na Lysé hoře: Ve volnu klidně na hory!

V lednu roku 1993 zaujala dopravní komise k problému kladné stanovisko, to bylo vše, v únoru 1996 sepsali místní obyvatelé petici s požadavkem o vybudování chodníku, v listopadu následujícího roku odeslali další žádost. Do roku 2000 se však nic podstatného neudálo, na prvním zasedání zastupitelstva města tehdejší tajemník městského úřadu Zdeněk Kuchař konstatoval , že problém je v tom, že komunikace ani okolní pozemky nejsou města. Pozemky v té době podle něj vlastnilo asi patnáct majitelů.

Od té doby město mělo relativní klid, „křik“ obyvatel požadujících chodník utichl. Přišel ale rok 2007 a s ním petice obyvatel bydlících kolem Rožnovské ulice. Požadavek byl opět týž: chodník. Iniciativy se chopila místní obyvatelka Leona Juřicová, která společně s Janou Vašutovou již zhruba šest let dochází na každé jednání městského zastupitelstva a ptá se na to, jak daleko je výstavba chodníku mezi restauracemi U Bačů a Siberia. A aby poněkud liknavý přístup úřadu rozhýbaly začaly ve věci jednat i samy.

Novojičínské basketbalisty povede i v nadcházejícím ročníku trenérské duo David Hájek (vpravo) a Martin Zdražil.
Prvoligoví basketbalisté Nového Jičína vstupují do sezony

„Obešly jsme všechny lidi, co tam mají pozemky. Souhlasy se nakonec získaly. Kdysi, za předešlých vedení pár lidí řeklo, že pozemky nedá a oni se na to vykašlali a zametli to pod stůl. Ale my už toho máme dost. Lidi k nám nechtějí chodit na návštěvy. Paní odvedle má postižené dvacetileté dítě, které vozí v tom velkém kočáru. Tak ráda by někdy zašla do města ale nemá jak. Bojí se jet, když kolem jezdí kamiony a další auta. Když se míjejí dva kamiony, nemají se pořádně ani kam vejít,“ popsala nedávno situaci pro Deník Jana Vašutová.

Urputná snaha obyvatelů Bartošek nakonec našla odezvu a město začalo konat. Leona Juřicová na každém zasedání vznesla dotaz, jak je projekt výstavby chodníku daleko. Nejinak tomu bylo i na posledním zasedání 30. srpna. Přitom zaznělo i to, že se v místě stala nedlouho předtím tragická nehoda motorkáře.

Zřícený most na trati ve Studénce.
Vlakové neštěstí ve Studénce: soud v Ostravě zřejmě zrušil zprošťující verdikt

V současné době už by měl mít úřad projektovou dokumentaci a mělo být zahájeno stavební řízení.

„V příštím kalendářním roce by se mohla zahájit realizace,“ uvedla na zasedání vedoucí odboru investic a rozvoje na frenštátské radnici Kateřina Pustějovská.

Z krátkého rozhovoru s Leonou Juřicovou na chodbě před zasedací bylo patrné, že ona i její kolegyně budou chodit na zasedání zastupitelstev i po volbách, patrně do té doby, dokud se skutečně poprvé neprojdou po chodníku.

„Chodíme tady už šest roků. A myslím si, že jen proto, že tady chodíme a tlačíme na to, se konečně něco děje. Jak je možné, že mají chodníky v každé malé obci a tady ve městě na chodník čekáme třicet roků?“ vyslovila nezodpovězenou otázku Leona Juřicová.

Miss Babča 2018 v KD Akord v Ostravě-Zábřehu.
Miss Babča z Ostravy vrstevnicím vzkazuje: Nezahrabávejte se u obrazovek!