Je to poprvé, co se den města koná v zahradě MKCF? Co vás k takovému kroku přimělo?

Ano, letos poprvé se bude den města konat v zahradě Městského kulturního centra ve Fulneku. Zahrada u kulturního centra je skvěle koncipovaná k venkovním festivalům a akcím tohoto typu. Je zde restaurační zařízení, toalety, světelné i zvukové zázemí. V minulých letech probíhaly úpravy zahrady, již od podzimu 2011 je však vše připraveno na konání různých kulturních akcí. Chystáme na zahradě také festival Fulnečka 2012, i tradiční fulnecký jarmark. Těšíme se, že krásné prostředí zelení osázené zahrady se bude občanům líbit.

Během slavnosti má být korunována první princezna Terezka. Už proběhlo výběrové kolo?

Princeznu Terezku pro rok 2012 jsme vybírali druhého května v Městské knihovně Fulnek mezi přihlášenými děvčaty. Porotci konkurzu byli autor knihy, pan Milan Barbořík, ilustrátoři knihy, manželé Anlaufovi, Pavlína Vráblová a já. Vzhledem k počtu přihlášených děvčat a jejich talentu bylo hledání obtížné. Děvčata zpívala písničky, recitovala básně a vyprávěla pohádky. Svým šarmem a talentem okouzlila porotu nejvíce Gabriela Šerková, která bude na XIX. Dni města Fulneku korunována na princeznu Terezku. Mezi zúčastněnými se však našla i Míša, knižní nejlepší kamarádka princezny Terezky, jíž se stala Eliška Machalová. Jsem velmi ráda, že rodiče podpořili své děti v jejich zájmech o čtení a kulturu.

Co všechno obnáší být fulneckou princeznou? Kde všude ji obyvatelé spatří?

Gabriela Šerková se bude na různých akcích a aktivitách města Fulnek prezentovat v nové roli princezny Terezky. Bude například vystupovat na literární a výtvarné soutěži Svět slova, která se letos konala již po páté. Také se bude účastnit pohádkového lesa a jiných podobných aktivit.

Letos bude hostem Anna K.. Proč právě ona?

Po prvním ročníku Fulnečky 2012 jsme se pomocí facebooku ptali občanů, jaké umělce, popřípadě hudební skupiny, by si ve Fulneku přáli. Nejvíce hlasů měla právě Anna K. Po vzájemném jednání nás dokonce zařadila do svého turné Relativní čas, můžeme se tedy těšit na skvělé vystoupení, i její písně z nového alba.

Rovněž, zřejmě poprvé, bude den města zpoplatněn. Proč?

Městské kulturní centrum stálo při letošní organizaci dne města před rozhodnutím, jak uchopit tento, pro naše město významný, den. Zvolili jsme netradiční a pro všechny občany nové pojetí nový prostor a kvalitní program. Tento program nabízí nejen hlavní vystoupení Anny K., dopolední vystoupení místních dechových orchestrů a známé taneční skupiny Olšava, která vlastní ceny za soubor krojových tanců, bubenické vystoupení a vystoupení kapely Bluesguare, ale i bohatý program pro děti, včetně atrakcí zdarma. V zahradě MKF je také zajištěn dozor u dětských atrakcí a po celé odpoledne je zajištěna bezpečnost profesionální agenturou.