Policejní mluvčí René Černohorský upřesnil, že sedmačtyřicetiletý muž z Nového Jičína, devětapadesátiletý muž z Novojičínska, jednašedesátiletá a o tři roky starší žena, obě z Ostravy, se dohodli na společném nelegálním skladování, přepravě a distribuci tabákových výrobků do oběhu. „Ty nebyly řádně označeny tabákovými nálepkami České republiky. Společně tedy nepřiznali a neodvedli spotřební daň, čímž České republice způsobili škodu za nejméně 740 tisíc korun,“ uvedl René Černohorský.

Těžba dřeva. Ilustrační foto
V Rožnově začínají opravy silnic po kůrovcové těžbě. Řidiče čekají omezení

Policisté zatím zjistili, že na konci srpna oba muži přijeli osobním vozidlem značky BMW na parkoviště v Ostravě-Dubině a tam s ženami přeložili ze zaparkovaného VW Sharanu do jejich vozidla kartóny cigaret, konkrétně 4 350 krabiček cigaret značek Rothmans, NZ Gold a KS. Policejní mluvčí uvedl, že při následném prodeji a neodvedení spotřební daně způsobili škodu ve výši nejméně 292 tisíc korun.

Cigarety byly v bytě i v zastavárně

„Dále bylo zjištěno, že mladší z mužů ve svém bytě v Novém Jičíně skladoval a následně uváděl do oběhu tabákové výrobky bez kolku nebo s kolkem v cizím jazyce. Při nařízené domovní prohlídce se u něj našlo 260 takových krabiček cigaret značek Rothmans a NZ Gold. Muž tak neoprávněně nepřiznal a neodvedl spotřební daň ve výši téměř 18 tisíc korun,“ pokračoval René Černohorský.

Starší z mužů z Novojičínska ve svém bytě, ve své zastavárně a ve dvou garážích na Novojičínsku přechovával a shromažďoval také cigarety několika značek bez kolku nebo označené převážně kolkem Polské republiky. Neodvedl daň ve výši bezmála 200 tisíc korun.

Ilustrační foto.
Ko-projekt: Očekáváné skluzavky, které si v Kopřivnici přáli lidé, zatím nebudou

Policie rovněž zjistila, že čtyřiašedesátiletá žena prodávala loni a letos na parkovištích v Ostravě-Dubině ze svého automobilu různým osobám tabákové výrobky, které nebyly označeny příslušnými tabákovými nálepkami. „Tímto podle všech zjištěných skutečností neodvedla další spotřební daň ve výši přes 238 tisíc korun,“ podotkl René Černohorský.

Pachatelům hrozí až osm let vězení

Policisté na případu pracovali od roku 2021. Během rozkrytí případu novojičínští policisté a kriminalisté provedli šestnáct domovních prohlídek rodinných domů, bytů, nebytových prostor, pozemků i motorových vozidel. Obviněné osoby policisté zadrželi při probíhající překládce neoznačených tabákových výrobků v Ostravě-Dubině 30. srpna. V rámci trestního řízení policisté zajistili téměř 162 tisíc kusů nekolkovaných cigaret, dodávkové vozidlo v hodnotě 550 tisíc korun a 120 tisíc korun v hotovosti.

Vyšetřování všech obviněných osob je vedeno na svobodě. V případě, že soud uzná pachatele vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody až do výše osmi let.