Dny otevřených dveří, bezplatné vstupy na sportoviště, jarmarky, pohádky i soutěže. To všechno čeká od pondělí 9. do neděle 15. května na děti i dospělé v Kopřivnici.

Hned v pondělí si zájemci budou moci v rámci dne otevřených dveří projít a prohlédnout mateřské centrum Klokan a Klub Kamarád.

„Na úterý bude, zejména pro rodiče, přichystán Jarní rodinný bazárek, který se odehraje v režii Základní školy Lubina," uvedla Lenka Galiová, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví kopřivnické radnice.

Bazárek oblečení, obuvi, ale i hraček a různých dekorací proběhne v době od 15 do 18 hodin v prostorách lubinské základní školy.

Středeční den nabídne prohlídku volnočasového zařízení Nord Youth Club i výtvarnou dílnu nejen pro rodiny. V odpoledních hodinách budou také oceněni autoři almanachu literárních a výtvarných prací Taková normální rodinka.

„Děti i dospělí se určitě pobaví na sportovně-zábavném odpoledni na Základní škole Alšova. Rodiče navíc mohou získat informace na besedě O přístupech k dítěti, kterou pořádá stejné školní zařízení," řekla dále k programu vedoucí odboru sociální věcí a zdravotnictví.

FARMÁŘSKÝ TRH I JARMARK

Čtvrtek 12. a pátek 13. května pak bude patřit jarmarkům, besedám a prvnímu letošnímu farmářskému trhu. Ten se uskuteční v pátek od 9 do 16 hodin před Kulturním domem Kopřivnice.

Na příznivce zdravých surovin čeká bohatá nabídka ovoce, zeleniny, květin, bylinek, čajů i koření, nebudou však chybět ani mléčné výrobky, maso a uzeniny, pečivo, sýrové speciality nebo včelí produkty. Na své si přijdou také milovníci zahradničení, na něž čeká rozšířená nabídka nejrůznějších sazenic, ovocných stromků i okrasných rostlin.

Farmářský trh doprovodí také Jarmark poskytovatelů sociálních služeb a další program před kulturním domem.

Sobotní den se ponese ve sportovním duchu. Na prostranství před Kulturním domem Kopřivnice budou probíhat tradiční Sportovní hry zdravotně postižených.

„O půl deváté zároveň odstartuje akce Mami, tati, babi, dědo pojďme spolu ven," poznamenala Lenka Galiová s tím, že půjde o sportovně-zábavnou akci, kdy si přijdou na své všichni členové rodiny.

BEZPLATNÉ VSTUPY NA SPORTOVIŠTĚ

V průběhu závěrečného dne Týdne pro rodinu budou moci všechny rodiny využít bezplatný vstup do areálu krytého bazénu, včetně sauny, a také na venkovní kurty na Husově ulici.

Pořadatelé ale upozorňují zájemce, že vstupy na sportoviště si musí v předstihu zarezervovat u Správy sportovišť Kopřivnice.

NA PROGRAM LÁKÁ TAKÉ KNIHOVNA

V rámci celotýdenní akce připravila program rovněž kopřivnická městská knihovna.

„Pokud jste čtenářem knihovny a od 5. do 13. května přivedete rodinného příslušníka, který se stane také čtenářem, máme pro vás oba malé překvapení," řekla k akci nazvané Celá rodina do knihovny vedoucí knihovny Eva Mikušková a na závěr dodala, že návštěvníci si budou moci prohlédnout také již zmíněnou výstavu Taková normální rodinka.

Ta bude k vidění v čítárně knihovny od 12. do 31. května.

K TÉMATU

Pietním setkáním si připomenou Den vítězství V pondělí 9. května se v Kopřivnici uskuteční pietní akt u příležitosti konce druhé světové války. Kopřivničané si tento významný státní svátek, Den vítězství, připomenou od 17 hodin u pomníku padlých před budovou Základní školy Náměstí.

„Památku druhé světové války uctí zástupci města, členové Českého svazu bojovníků za svobodu a Vojenského sdružení rehabilitovaných," sdělila ke vzpomínkovému setkání mluvčí kopřivnické radnice Jana Hromočuková.

Za druhé světové války patřila Kopřivnice k územím obsazeným Německem, přičemž k jejímu osvobození došlo bez větších bojů 6. května roku 1945.

Ivana Reková