Dotační politika je nevyzpytatelná a také velmi přísná. Úřední šiml pátrá po každé chybě, která by mohla značně zkomplikovat, případně i zastavit proplacení mnohdy nemalých finančních částek. Města ani obce to nemají jednoduché, ale snaží se různými způsoby, které se jim naskytnou, bojovat.

Na posledním jednání zastupitelů v Bílovci se objevil návrh na zřízení příspěvkové organizace s názvem Kulturní centrum Bílovec. Jedním z důvodů, proč ve městě zřizovat úplně novou organizaci, je to, aby město získalo dotace, včetně DPH, kterou by jinak muselo platit z vlastních zdrojů, a rozhodně by se nejednalo o nezanedbatelnou částku.

Jedna velká organizace

„Přečetl jsem si stanovisko daňového poradce. Z krátkodobého hlediska by bylo dobré dostat tu pětinu zpátky, z dlouhodobého hlediska to pro mě zatím nevyznívá ani tak, ani tak," řekl v následující diskusi zastupitel Petr Nastálek a otázal se, proč v nově navrhovaném celku nejsou zařazeny i další kulturní instituce ve městě, jako je třeba kulturní dům či kino. Do dalšího vysvětlování se poté pustil starosta Bílovce Petr Klimek.

„Do budoucna máme možnost příspěvkovou organizaci a náplň její činnosti rozšiřovat. Bavíme se i o knihovně nebo o kinu, protože tam jsme také zainvestovali nějaké finanční prostředky. Je to stále živý materiál, se kterým se dá pracovat," podotkl Klimek a vzápětí dodal: „Musíme hledat možnosti, jak co nejvíce ušetřit prostředky města, ať je zbytečně neodvádíme zpět do státního rozpočtu."

Zastupitelka Sylva Kováčiková se pak dotázala, jak to bude se stávajícími zaměstnanci odboru kultury, když má být jmenován ředitel nové příspěvkové organizace. „Jakou máte představu?" ptala se vedení města. Slova se ujal sám starosta.

„Zatím není v plánu vybírat nové pracovníky. Debata ještě nedošla do takové úrovně, abychom řešili konkrétní personální obsazení. Zaměstnanci odboru kultury a sportu by přešli pod tuto příspěvkovou organizaci, konkrétní detaily se ale teprve budou řešit," dodal Petr Klimek.

Zatím tak není jisté, jestli budou ve městě fungovat dva subjekty zabývající se kulturou, či se sloučí do nové organizace, jejíž vznik zastupitelé nakonec posvětili.