Zcela nekompromisně se postavili k zákazu výherních hracích automatů a videoterminálů ve Frenštátě pod Radhoštěm. Na svém zasedání před několika dny měli zastupitelé zvážit, zda neprovedou změnu ve vyhlášce, zakazující provoz zmíněných přístrojů, neboť po nedávném nálezu Ústavního soudu je možné, že provozovatelé těchto přístrojů nedostanou ani šanci využít překlenovací doby do roku 2014.

Město totiž oslovil jeden z provozovatelů, který žádal přehodnocení stávající vyhlášky. Právník města Frenštát pod Radhoštěm Petr Holášek připomněl, že 2. dubna vyšel ústavní nález. „Jeho vyhlášením ve sbírce zákonů se ruší překlenovací údobí. Ve chvíli, kdy to vyjde ve sbírce zákonů, tak s okamžitou platností, v souladu s vyhláškou města, nesmí být na jeho území vůbec žádné výherní hrací automaty a videoterminály," vysvětlil Petr Holášek.

Peníze, nebo závislost?

Právník města zároveň připomněl, že za loňský rok dostalo město více než čtyři miliony korun z loterií a výherních hracích přístrojů a podobně. „Nelíbilo se to Klatovům a Ústavní soud jim dal za pravdu," poznamenal Petr Holášek.

Přítomný zástupce firmy Bonver, provozovatele videoterminálů, se nechal slyšet, že jen od této firmy město dostalo loni asi dva a půl milionu korun.

Zastupitelé byli nekompromisní

Starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová, která hned v úvodu řekla, že osobně není pro změnu vyhlášky, po krátké diskusi nechala hlasovat. Šestnáct zastupitelů z celkových jednadvaceti bylo pro zachování vyhlášky zakazující provoz automatů a videoterminálů v původní podobě.

Vyhlášku zcela zakazující provoz výherních hracích automatů a videoterminálů přijali v minulosti také například v Bílovci a ve Fulneku. „Předpokládám, že vyhláška, kterou přijalo město Bílovec, bude předmětem diskuse na zasedání zastupitelstva, ale neočekávám, že bychom ji mírnili nebo měnili. Dokonce jsme podali žalobu ke Správnímu soudu na nečinnost ministerstva financí a ten nález Ústavního soudu nám svým způsobem dává za pravdu," sdělil starosta Bílovce Petr Klimek.

Bílovecký starosta Klimek si ale osobně myslí, že bude ještě nějakou dobu trvat, než rozhodnutí Ústavního soudu nabude platnosti. „Takže to, než automaty dostaneme z města, asi nebude tak rychle," podotkl.

Obdobně se vyjádřila také fulnecká starostka Jana Mocová. „Domnívám se, že na zasedání zastupitelstva se o té problematice bavit budeme, ale nepřipravujeme nic. Stejně si myslím, že než se vše vyřeší, tak ten rok uplyne," dodala Jana Mocová.