Jiří Novotný, starosta TrojanovicInicioval řadu aktivit a chce se zasadit také o lepší environmentální výchovu. Navíc je jedním z jedenácti hrdinů Moravskoslezského kraje, jejichž dobré skutky je přivedly k projektu Buď hrdinou. Vše stojí podle něj na rodině a zachování tradic. „Osobně je považuji za základní motiv pro udržení vývoje našeho regionu. Rodinné vazby a kořeny jsou velmi důležité. Bez nich je člověk slabý," uvažuje sedmatřicetiletý Novotný. Ostatně jeho samotná účast v projektu je dílem přátelství mezi ním a přítelem Františkem Šulganem.

Hrdinou může být každýHlavním realizátorem projektu je Liga lidských práv.

Hrdiny příběhů navrhla v loňském roce veřejnost.

Nejzajímavější osudy jsou otištěny v regionálním Deníku.

Všechny příběhy najdete na www.hrdinou.cz

Paradoxně tak právě těžba upevnila lidské vztahy a dala vzniknout i novým tradicím.

„Pravidelně v květnu vysazujeme dva stromy za každý další rok bez těžby. Během sto let by podél polní cesty měla být alej dvou set stromů," sdílí nové tradice Novotný, který předsedá také Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu, zastupujícího na dvě stě tisíc občanů.

Frenštátský region vzdoruje těžařskému gigantu OKD téměř deset let. Jejich boj připomíná ten Davida s Goliášem.

„První impulz zabývat se hrozbou těžby pro mě byl v roce 2004, kdy OKD požádalo o průzkumnou ražbu," vzpomíná na krušné chvíle Novotný. „Tehdy jsme založili sdružení Naše Beskydy, začali jsme pořádat koncerty proti těžbě a sbírat podpisy pod petici," vypráví o všech aktivitách. Po- dle Novotného může i dvouset tisícová občanská iniciativa porazit těžařského obra. „Má smysl se mu postavit, protože výsledně proti hlasu lidu stejně nic nezmůže," tvrdí rozhodně. Definitivní ne těžbě vyslovil Novotný a celý lid prostřednictvím Dekretu o uzamčení země Valašské na sto roků, který má uhlí v Beskydech symbolicky chránit. Dodnes se pro zrušení dolu ve Frenštátě postavilo více než 25 tisíc lidí z regionu.

OKD navázalo na plány ze sedmdesátých let, které měly jediný záměr. Zničit tamní panenskou přírodu. „Měla tu být koksovna, obec Vlčovice se měla zatopit a v Kozlovicích měla stát halda. To by bylo skutečné vyuhlení Beskyd," popisuje původní ziskuchtivé plány Novotný. Podle nich by neexistoval žádný výhled z Pusteven do malebného údolí, ale jen na doutnající komíny.

Rozhodnutí o další těžbě nechává Novotný budoucím generacím. „Možná na uhlí jednou sáhneme, ale o tom budou rozhodovat děti našich dětí. Proto také pracuji na tom, aby se zlepšila environmentální výchova. Následující generace se musí naučit vážit si práce a hodnot svých předků," plánuje Novotný s tím, že už tento problém řeší s náměstkem hejtmana.

KATEŘINA HAVLOVÁ