Bezpečné nakupování, využívání důvěřivosti důchodců či zabezpečení domovů. Jedny z mnoha témat, s kterými se během čtvrtého dubnového týdne seznámili senioři na Novojičínsku v rámci pětidenní preventivní akce Policie ČR v Moravskoslezském kraji.

Konkrétně v našem okrese strážci zákona zavítali za seniory do Domova Příbor, knihovny v Kuníně a Sanatorií Klimkovice.

„V rámci této akce s názvem Policisté seniorům policisté napříč celým krajem seznamovali seniory se základními zásadami bezpečného chování a při této příležitosti jim také připomenuli knihu Černá kronika aneb ze soudních síní. Tuto jedinečnou publikaci určenou seniorům vydalo v roce 2016 Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Kniha obsahuje celkem dvanáct příběhů zachycujících nejčastější nebo nejzávažnější páchané trestné činy na seniorech, kdy na konci každého z příběhů se nachází ponaučení,“ popsala část setkání Darina Knižátková, tisková mluvčí novojičínské policie.

Motorkáři si přijeli do Bílovce pro požehnání
Motorkáři si přijeli do Bílovce pro požehnání

Posluchači dále dostali upozornění na vynalézavost podvodníků, kteří využívají důvěřivosti starších občanů s úmyslem je připravit o jejich úspory a cennosti. „K tomu, aby se vloudili k nim domů, neváhají použít různé legendy, ať už se jedná například o smyšlený odečet energií, vrácení přeplatku nebo legendu vnuk. Policisté dále posluchače seznámili se zásadami bezpečného nakupování či zásadami, které by měli dodržovat při pohybu na pozemních komunikacích,“ uvedla dále mluvčí.

Při besedách přiblížili policisté i průběh trestního řízení, aby se v případě, že se občan stane obětí protiprávního jednání, neváhal na policii obrátit. „Na závěr besed jsme předali seniorům drobné dárečky v podobě křížovek a výše uvedených knižních publikací Černá kronika aneb ze soudních síní,“ dodala Darina Knižátková na závěr.

Obnova chaty Libušín na Pustevnách. Hrubá stavba byla dokončená v polovině dubna 2018. Foto z 24. dubna 2018.
Libušín po čtyřech letech opět vévodí Pustevnám