Závady se týkaly nevyhovující teploty v chladícím zařízení, nedostatečné teploty při uchovávání hotových pokrmů, např. hamburgerů a halušek, používání nevhodného obalového materiálu či nízké úrovně provozní hygieny. Několika provozovatelům nařídili pracovníci KHS okamžitá opatření směřující k ochraně veřejného zdraví. „Jednalo se o zákaz používání bramborového těsta skladovaného na přímém slunci či zákaz prodeje potravin s prošlým datem spotřeby. V jednom případě bylo nařízeno okamžité znehodnocení pokrmů neznámého původu,“ informuje Krajská hygienická stanice Ostrava na svém webu.

Hygienici ale zároveň konstatovali, že akce byla ze strany pořadatelů i provozovatelů dobře připravena. Pro potravináře byla zajištěna dostatečná kapacita hygienického zázemí a nádob na sběr odpadů, zdroj pitné vody byl řešen formou žlabů a cisteren, veškeré občerstvení bylo podáváno v nevratných obalech. Stánky byly vybaveny potřebnou technologií, včetně zařízení k udržování osobní a provozní hygieny. Také hygienickou úroveň přípravy a prodeje občerstvení lze, v porovnání s předchozími lety, hodnotit jako uspokojivou až mírně se zlepšující.