Důvodem tohoto omezení je možnost přenosu infekce virem západonilské horečky. Zákaz odběrů mají ti dárci, kteří v době od 1. května do 31. října budou minimálně jednu noc v zemi ze seznamu.

Mezi zakázanou zónou pro odběr jsou zařazeny tyto země: Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, vnitrozemí Černé Hory a Chorvatska, některé části Francie a Itálie, dále Kypr, Maďarsko, Severní Makedonie, Moldavsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovinsko, Srbsko, Turecko a Ukrajina. Mezi zeměmi jsou oblíbená místa Českých turistů. Podle Radky Miloševské, tiskové mluvčí nemocnice Nový Jičín, ale lidé nemusí mít z návštěvy daného státu strach. „Na místě je samozřejmě běžná cestovatelská obezřetnost,“ dodává Radka Miloševská.

Na demonstraci na Letné v Praze v neděli 23. června jeli také lidé z Novojičínska a okolí.
OBRAZEM: Na Letnou jeli i lidé z Novojičínska a okolí

Tisková mluvčí upozorňuje, že po celý rok platí, že když dárce navštíví zahraničí, může být na určitou dobu vyřazen z evidence. Podle rizika nákazy v dané zemi až na půl roku. „V tomto případě se ale jedná o vyřazení na dobu osmadvaceti dnů po návratu z rizikové země. Je to vlastně ochranná lhůta vzhledem k inkubační době různých onemocnění,“ doplňuje Radka Miloševská.

Při odběru sestřičkám nikdo neunikne. O svých dárcích se řádně informují. Pavel Kokoř, který má za sebou 120 čestných odběrů, potvrzuje, že vždycky se vyplňuje dotazník a sestry se opravdu ptají, kde člověk byl na dovolené. „Na krev chodím jednou za tři měsíce a na plazmu co čtrnáct dní, ale dělám i delší pauzy. Ty pauzy jsou podle zdravotního stavu, když je rýma nebo viróza, tak ne, člověk musí být zdravý,“ podotýká Pavel Kokoř.

Country Pohoda ve Slatině.
OBRAZEM: Slatina ožila v country stylu

Každý, kdo daruje krev často, a má v plánu se angažovat i přes léto, by si měl cílovou destinaci řádně rozmyslet. „Nejsou-li si lidé jisti, zda již mohou krev po dovolené darovat, mohou volat přímo na transfúzní oddělení, kde jim ochotně poradí a zodpoví dotazy.“ sděluje Radka Miloševská.

Dárci jsou stále cenění, ale v době dovolených jejich potřebnost stoupá. „Chtěli bychom apelovat na všechny dárce, aby se objednali k odběru dříve, než vyrazí na dovolenou.“ vyzývá Radka Miloševská.