Soutěž o nejlepší slivovici, hruškovici a jabkovici z Poodří se letos konala už poosmé. Z rozhodnutí degustátorů nakonec vzešla jako nejlepší slivovice ta od Jarmily Hansové ze Suchdolu nad Odrou, nejlepší hruškovici má pro letošní rok Jiří Hýl z Petřvaldu a nejlepší jabkovicí se může pyšnit Vladimír Silber z Albrechtiček. „Albrechtičky navíc získaly ve slivovici a hruškovici druhé místo. Takže se dá říct, že jsou nejúspěšnější obec. Dá se říct, že tam mají nejkvalitnější domácí pálenku v této sezoně,“ poukázal Oldřich Usvald, místopředseda Regionu Poodří. Právě sdružení jednadvaceti vesnici v okolí řeky Odry koštování pořádá.
Proč je letos pálenka z Albrechtiček kvalitní, neví ani samotný starosta Miloslav Čegan. „U nás ji vybírají zahrádkáři, takže je vždy dobrá,“ přiznal s tím, že jednotlivé vzorky se však velmi těžce hodnotí. „Když má člověk ochutnat patnáctou slivovici a přivonět k ní, tak už je to takřka nemožné,“ usmál se Čegan. Odmítl i možnost, že by se k podél silnic k tabulím s názvem obce osadil další nápis: Vesnice s nejlepší domácí pálenkou! „To asi není to nejdůležitější, na čem se dá stavět,“ řekl starosta, jehož ale úspěch spoluobčanů potěšil.
Že ale nejen v Albrechtičkách je kvalitní domácí pálenka dokázal Jiří Hýl z Petřvaldu. Jeho hruškovici totiž komisaři označili za nejlepší. „Vyhrál jsem už v roce 2003 a taky s hruškovicí. Dokonce to tenkrát i nyní byly hrušky z jednoho stromu,“ prozradil Hýl, který prý pálí vše, co mu nabízí jeho zahrada. „Nejčastěji ale pálím hrušky a pak jabka.“ Výrobou pálenky navíc „dělá pořádek“. „Řeším tak problém s padaným ovocem. které by jinak leželo pod stromem,“ řekl Hýl, jenž se soutěže Pooderské koštování přihlásil popáté.