Každý recept je jiný, ale který je ten nejlepší? Ve Frenštátě pod Radhoštěm už mají jasno.

I letos totiž provoněla soutěž o nejlepší vařonku tamní tradiční Martinský trh. Patřil jí pátek 14. listopadu. Odborná porota složená z odborníků i laiků měla velmi těžký úkol. Letos hodnotila celkem devatenáct vzorků. „Vloni bylo dvacet vzorků a předtím žádný, protože byla prohibice," připomněl předchozí roky Petr Kubenka, předseda komise a tajemník města, s tím, že jednotlivé vzorky hodnotili podle vzhledu, vůně, chuti a konzistence.

„Každému vzorku jsme mohli dát jeden až pět bodů, kdy pět bodů bylo nejvyšší ohodnocení, jeden bod bylo to nejhorší. Ale stalo se, že jsme některým vzorkům museli přidělit i nula bodů, protože neměly ani chuť ani vůni. Nejlepší vzorek měl 48 bodů, nejhorší pět bodů," popsal náročné hodnocení Petr Kubenka.

Starostka města Zdeňka Leščišinová pak ocenila nejlepší vařonky. Všechny tři uvařili muži z pod Radhoště. Na třetím místě skončil Radomír Štěpánek z Rožnova pod Radhoštěm. „Jsem rád, že jsme se mohli účastnit a že jsme skončili tak dobře," řekl bronzový kuchař.

Druhý skončil místní Jaroslav Špaček. „Tipl bych to na náhodu," okomentoval své umístění. A zlato si odnesl rovněž Frenštátčan Jiří Geryk. Na otázku, jaké ingredience do vítězné vařonky dává, řekl s úsměvem: „To se neříká."

Sobota pak patřila trhu zasvěcenému patronovi města svatému Martinovi, jenž do města přijel na bílém koni se svou družinou zahájit trh. Svatý Martin pochválil občany za to, že o své město dobře pečují a Frenštát postupně krásní. Předal také cenu vítězce soutěž O nejlepší recepturu na svatomartinskou husu. Tou se stala paní Ludmila Klimovská spolu s kolektivem seniorů domova Hortenzie.