Jaké novinky má Valašské království připravené na Trúbě pro letošní rok?

První zásadní letošní změna přišla hned 1. ledna, kdy jsme kvůli zvýšení DPH museli zvýšit vstupné na Trúbě. Lidé si tak připlatí oproti loňskému roku o pětikorunu více, ovšem na druhé straně je toto kompenzováno neustálým zvyšováním přidané hodnoty, kterou při prohlídce dostanou. Za onu vyšší částku si tak jednak skvěle protáhnete své tělo na našich schodech, dozvíte se o historii štramberské Trúby z expozice Cesta do paměti štramberské Trúby, zhlédnete výstavu strašidel a v průběhu roku snad přibudou i popisy výhledů z věže. Dalším moderním prvkem, kterým jsme zjednodušili vyžití v areálu, je zavedení terminálů pro platby kartou, které nám zde chyběly. A co se akcí týká, tak návštěvníci se opět mohou těšit na seriál našich štramberských hradních akcí spojených se studiem na naší hradní fakultě, kdy pro naše pilné studenty budeme mít připraven lukrativní titul Doctor Trubus (DrTr.).

Budou probíhat letos nějaké stavební úpravy na hradě nebo máte v plánu instalovat například nové informační tabule?

S největší pravděpodobností ano. Město Štramberk žádalo ministerstvo kultury o další dotaci na opravu hradeb. Teď se již čeká, zda peníze dostanou. A pokud ano, tak v průběhu podzimu bude opravena další, přibližně padesátimetrová část hradeb. Další stavební úpravy se budou plánovat na příští rok. Valašské království a Rytíři hradu Štramberk o.s. se momentálně snaží sehnat finanční prostředky k realizaci výhledových panelů na ochozu věže, na které se návštěvníci často dotazují. Zároveň bychom chtěli z další části financí opravit lavičky v areálu, a celkově tak zpříjemnit možnost posezení a trávení příjemných chvilek u nás na hradě.

Trúba také nabízí na tradičním místě netradiční akce. Budou se v tomto duchu bavit turisté i v roce 2012?

Určitě ano! Tradiční slaňování z Trúby bude k dispozici již nyní při otevírání sezony na naší první hradní akci Slet čarodějnic a strašidel na Trúbě, která se uskuteční v sobotu 28. dubna. Kromě slaňování zde nebude chybět ani soutěž pro největší borce soutěž o záchranu princezny ve věži, respektive soutěž ve šplhání na ochoz věže samozřejmě s jištěním. A protože na Velikonoční pondělí byly naše hradní termální lázně velikým hitem, tak uvažujeme o těchto termálních koupelích přímo na Silvestra, protože toto koupání je nejlepší právě v zimě! Na letní prázdniny pak plánujeme noční prohlídky za letních úplňků spojené s vyprávěním příběhů a mírně strašidelným programem.

Kolik turistů dorazilo na Trúbu v loňském roce? Byli jste s loňskou návštěvností spokojeni?

V loňském roce si krásný výhled na Štramberk z ochozu věže užilo 58 623 lidí, což je o čtyři tisíce více než v roce 2010. Celkově lze zhodnotit loňský rok jako povedený, protože nám většinově počasí vycházelo, a lidé si tak hojně přicházeli užít program, který jsme na hradě měli.

A poslední otázka, jak se snažíte na hrad nalákat turisty?

V letošním roce trošku „prorazíme" do Pohádkového království v Čechách, se kterým se zúčastníme soutěžní akce Měsíc věží a rozhleden, která proběhne na podzim. Naší největší reklamou jsou ale stejně sdílené dojmy a zážitky lidí, kteří u nás byli a zažili netradiční chvíle spojené s krásným prostředím, jaké u nás ve Štramberku je a jaké nikde jinde nenajdete.