Kdyby nekončily prázdniny, ale rozdávalo se vysvědčení, kopřivnická radnice by si nejspíš odnesla lejstro s velkou jedničkou. Alespoň takto hodnotila drtivá většina návštěvníků starodávný jarmark, který se ve městě uskutečnil v rámci pouťových oslav.

Poctivému řemeslu, umu šikovných rukou a výrobkům, které odpovídají tradici poutě, patřil v sobotu 24. srpna park Edvarda Beneše v Kopřivnici. Od desáté hodiny dopolední zaplnily nedávno zrenovované prostranství stovky Kopřivničanů, pro něž byla připravena středověká atmosféra s rytířskými souboji, turnajem balistů, ukázkami dobových tanců, ražením mincí a ukázkami starých řemesel. A právě umění patřící do dob našich babiček budila u návštěvníků největší ohlasy. „Tomu říkám opravdová pouť. Vidět, co všechno se dá vyrobit z kukuřicového šustí, výrobu metel, dřevěných hraček či drátování, to je zážitek. Moc se mi tenhle jarmark líbí," okomentoval nabídku akce mladý muž, který podle svých slov zavítal do města automobilů náhodou, cestou do nedalekého Štramberka.

Velký obdiv budil řezbář vyrábějící tradiční dřevěné hračky a také muž vyrábějící starou technikou vrbová košťata. „Tohle mě naučil můj děda. Kdysi se košťata jinak vyrobit nedala, dneska je to atrakce. I tak si myslím, že tyhle léty prověřené výrobky strčí do kapsy kdejakou moderní vymoženost," smál se muž v kroji, jemuž vzniklo za dobu jarmarku pod rukama nejedno koště.

Na své si na jarmarku přišli všichni. Zatímco ti starší mohli posedět u dobové hudby či nakupovat v desítkách stánků, pro mladší byla připravena nevídaná atrakce kolotoč, ovšem historický. „Mám tady dvě vnoučata a nemůžeme je z té věci už nějakou dobu dostat. Na moderní kolotoče jsou ještě malí, ale tady řádí a jsou spokojení," prozradila paní Šárka, stojící u kolotoče, který zdobily lodě z dřeva a jenž i přes nízkou rychlost budil v očích dětských návštěvníků velkou radost a nadšení. A děti, které neměly odvahu zkusit kolotoč, mohly v rámci doprovodného programu absolvovat nejrůznější soutěže a hry či si prohlédnout staré zbraně.