Workoutové hřiště v Mořkově je na Novojičínsku zatím zřejmě ojedinělé. Hřišť se cvičebním zařízením je v okrese více, ale toto je specifické tím, že je určené pro silové cvičení s pomocí váhy vlastního těla.

Workoutové hřiště

„Přišli tady mladí s tím, že by chtěli cvičit v přírodě a ukázali nám, jak by takové workoutové hřiště mohlo vypadat. Připravili jsme výběrové řízení na obdobné prvky, které mladí navrhli a z výběrového řízení nám vyšlo toto hřiště," uvedla starostka Mořkova Ivana Váňová.

Hřiště by mělo být nápomocným nástrojem obce při prevenci proti drogám a jiným návykovým látkám.

„Když jsme to otvírali, tak nám mladí kluci ukázali, jak se na tom sportuje a dětem se to moc líbilo. Hned si jich to hodně vyzkoušelo a musím říci, že kdykoliv tam jedu, tak tam vidím někoho cvičit. Dokonce jsem tam viděla už i čtyřicátníky," pochvalovala si Ivana Váňová.

Obec vložila do workoutového hřiště asi sto tisíc korun, dalších 300 tisíc korun na zařízení šlo z Nadace ČEZ.

Rekonstrukce zahrady

Mateřské školy a základní školy v Sedlnicích jsou nové herní prvky. Ta podpořila také rekonstrukci školní zahrady v Sedlnicích. Po rekonstrukci vznikly v zahradě tři prostory.

„Je tam okrasná zahrada a bylinková zahrádka, pergola, která kryje venkovní posezení a lavice, takže může sloužit jako venkovní učebna, a v poslední části jsou hrací prvky pro školní družinu," sdělila ředitelka ZŠ a MŠ Sedlnice Blanka Šťastná.

V přírodní učebně děti naleznou okrasné byliny a naučí se pečovat o užitkové rostliny, je tam také místo se záhony pro pěstitelské práce dětí.

„Venkovní učebnu ale může použít kdokoliv pro výuku kteréhokoliv předmětu," poznamenala ředitelka Blanka Šťastná a dodala, že část s herními prvky by měla sloužit zejména pro družinu, výjimkou mohou být školní akce.

Na rekonstrukci zahrady přispěla Nadace ČEZ částkou 350 tisíc korun.