Asi nejpozdější nástup do školních škamen budou mít žáci ze Základní školy Suchdol nad Odrou.

„Probíhá zateplení a výměna oken," uvedl ředitel suchdolské školy Tomáš Vindiš. Školní rok zahájí v Suchdole nad Odrou až v pondělí 16. září v 8 hodin v tamním kulturním domě. „Od toho dne musejí děti chodit řádně do školy a fungovat," poznamenal Tomáš Vindiš.

Aby škola ulehčila zejména rodičům mladších dětí starosti kam s nimi, připravila na oba první zářijové týdny příměstské tábory. „Jsou určené žákům na prvním stupni, ale zúčastnit se jich mohou i starší žáci," doplnil ředitel školy v Suchdole nad Odrou.

O týden dříve zamíří do školy žáci navštěvující Základní školu dr. Milady Horákové v Kopřivnici. Také tam je důvodem pozdějšího nástupu zateplení a výměna zastaralých oken.

Ani od pondělí 9. září, kdy bude slavnostní zahájení školního roku v kulturním domě, nebude mít výuka v této kopřivnické škole tradiční ráz.

„Prvňáčci a druháci zřejmě zamíří do již zrekonstruované části budovy, starší školáci se ale budou několik dní učit v náhradních prostorách," sdělila Lucie Petříčková, tisková mluvčí města Kopřivnice, a dodala, že již od 2. září bude možné využít celodenní provoz školní družiny.

Učitelé budou na žáky čekat u školy

Podle ředitele školy Lumíra Pospěcha po dobu asi dvou týdnů budou učitelé každé ráno čekat na své žáky na dohodnutém místě v blízkosti školy, odkud je odvedou do náhradních učeben. „Po výuce je samozřejmě přivedou zpět k naší škole, kde bude již od začátku září fungovat jídelna i družina," pokračoval Lumír Pospěch s tím, že naplno by se měli žáci vrátit do školy až 23. září.

O pár dnů později půjdou do školy také žáci Základní školy Hodslavice. Ředitelka školy Martina Holubová vyhlásila dvoudenní ředitelské volno. Důvodem jsou rovněž zateplovací práce na budově, nebo spíše komplikace, jež se vyskytly.

„Stavba neprobíhá podle harmonogramu, který firma předložila, reálně hrozí nebezpečí, že se vnitřní práce protáhnou, ohrozilo by to bezpečnost dětí ve škole," naznačila na nedávném zasedání obecního zastupitelstva starostka Hodslavic Pavla Adamcová.