"Měli jsme tu už různé hosty, ale osel je tu poprvé," culil se správce kempu Petr Piňos.

Vyrazili na tříleté putování Evropou a Asií. Hranice překročili u Drážďan a míří do Íránu. Cestovatel ze Schwarzwaldu v jižním Německu prochází v doprovodu svého osla republikou a zajímavá dvojice budí rozruch.

V tomto domě došlo k tragédii.
Rodinná tragédie v Ostravě: hádka bratrů skončila smrtí, matka zůstala sama

"Původně jsme chtěli dojít až do Číny. Jednalo se o dvacet tisíc kilometrů a denně jsme chtěli urazit dvacet kilometrů. Zjistil jsem ale, že Vaillant nezvládne více než deset kilometrů denně, proto jsme náš cíl změnili na Írán, což je polovina původní vzdálenosti," informoval Michael Rinderle a dodal: "Na cestě bychom měli být tři roky."

Motorku vyměnil za osla

"V minulosti jsem procestoval Afriku, ale to bylo na motorce. S Vaillantem a pěšky jdu tak dlouhou trasu poprvé," říká německý dobrodruh. V Česku se mu líbí.

Pohankový mlýn ve Frenštátě pod Radhoštěm na Kopané existuje od roku 1861. Snímky jsou z podzimu roku 2021.
Pohankový mlýn ve Frenštátě provozuje pátá generace, melou tam již 160 let

"Prošli jsme už takřka celou republiku. Máte zde krásnou přírodu a lidé jsou přátelští. Na Moravu jsme dorazili z Ústeckoorlicka. Dále budeme pokračovat směr Zlín, Uherské Hradiště a dále na Slovensko. Z dalších zemí nás čeká Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Gruzie a Ázerbajdžán," nastínil cestovatel itinerář s tím, že obavy o svou bezpečnost nemá.

O politice se nebaví

"Mám už zkušenosti z Afriky. Lidé, kteří cestují podobně jako já, se musejí vyhýbat velkým městům. Hlavně se nesmí s místními probírat politická situace."

Dolní Morava bude mít novou atrakci. U Slaměnky vzniká visutý most.
Na Dolní Moravě staví nejdelší visutý most na světě. Obec z toho nejásá

Žralok si našel na internetu a realita předčila očekávání.

"Velmi se mi tu líbí. Správce je velmi přátelský a ochotný. Někde mě s oslem nepřijmou, ale ve Žraloku neměli žádný problém. Kempy si vybírám tak, abych se měl kde osprchovat, nevadil jim Vaillant a bylo tam internetové připojení. V průběhu cesty dávám fotografie a videa na svou webovou stránku," pochvaloval si vřelé přijetí Rinderle.

Vypomůže za nocleh

Práce se nebojí a nic nechce zadarmo.

Slavnostní otevření stadionu Bazaly, 2. prosince 2019 v Ostravě.
Bazaly možná spolknou další miliony, nová vize počítá s diváky na ochozech

"Někdy také nocujeme u dobrých lidí, například na statcích. Nocleh si odpracuji na zahradě a Vaillant se může dosyta napást," říká pohodový tramp a závěrem vzkazuje: "Nemusíte se bát, nejsem potulný Rom. Mám rád přírodu a čerstvý vzduch, za práci vzít také umím."