Každoročně okolo čtyřiceti dětí v České republice umře v souvislosti s poruchou dýchání kojenců a monitor dechu je v tomto ohledu v současnosti jediná účinná prevence. Cena přístroje se pohybuje od částky dvou a půl tisíce korun výše a nemocnice ho zapůjčí za devět set korun bez ohledu na to, zda maminka rodila v novojičínské porodnici, nebo ne.

„Monitory dechu sledují dechovou aktivitu novorozenců a kojenců, a v případě zástavy dechu na tuto skutečnost upozorní hlasitým alarmem. Dítěti je tak možno včas poskytnout první pomoc a snížit výskyt syndromu náhlého úmrtí zejména u rizikových skupin dětí," uvedla Dana Babelová, staniční sestra dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice Nový Jičín, s tím, že nejvíce ohrožené jsou děti předčasně narozené.

Speciální podložky, které se umísťují pod matraci kojence, jsou vhodné pro miminka od narození do šesti až dvanácti měsíců. Doba výpůjčky v novojičínské nemocnici je právě na půl roku. Po domluvě však není problém tuto dobu prodloužit.

Podle staniční sestry Dany Babelové dechové selhání u dětí do jednoho roku stáří může přijít i zcela nečekaně, bez výskytu předchozích obtíží.

„Monitor přitom na jakoukoliv větší odchylku od dýchání upozorní do dvaceti vteřin, tedy dostatečně rychle na to, aby dechová prodleva nezanechala na dítěti vážné následky. Často navíc může už jen samotný alarm dítě probrat a jeho dechovou aktivitu obnovit," popsala staniční sestra. Služba půjčovny je v nabídce Nemocnice Nový Jičín ve spolupráci s Nadací Křižovatka. Momentálně jich má Nemocnice Nový Jičín k dispozici deset, v případě zájmu ale může jejich počet navýšit.

„Zapůjčení monitoru nabízíme všem zájemcům, bez ohledu na to, zda maminky rodily v naší nemocnici, nebo ne," podotkla Dana Babelová.